Burse - Fonduri mutuale

Lipsa speculatorilor şi rulajele în creştere trec titlurile BVB în categoria defensive

Lipsa speculatorilor şi rulajele în creştere trec titlurile BVB în categoria defensive
29.06.2010, 23:30 26

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), compania careoperează piaţa de acţiuni de la Bucureşti, au înregistrat înultimele patru şedinţe o scădere de doar 3,3%, în ciuda scăderilorde peste 11% pe indicele BET şi de aproape 15% pe indicelesocietăţilor financiare, BET-FI, înregistrate în acelaşiinterval.

Ieri, acţiunile BVB se tranzacţionau în scădere cu doar 1,8%faţă de referinţă, fiind cotate la 26 lei/unitate.

"Evoluţia titlurilor BVB se datorează în principal structuriiacţionariatului societăţii, din care lipsesc speculatorii sau suntîntr-o pondere extrem de redusă. Din această cauză apreciez cătitlurile Bursei nu înregistrează o evoluţie conformă cu indicii şinici nu mă aştept să vedem prea curând o evoluţie în ton cu piaţape acţiunile BVB", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct detranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere PrimeTransaction.

Rulajul mediu zilnic din acest interval s-a ridicat la puţinpeste 20.000 de titluri, în acţionariatul BVB regăsindu-sepreponderent societăţi financiare de intermediere şi puţinepersoane fizice. În plus, volatiliatatea redusă pe acţiunile BVB leface neatractive pentru investitorii speculativi.

"Vorbim despre un alt profil de investitori interesaţi deacţiunile BVB. Sunt societăţi de brokeraj, interesate de strategiipe termen mediu şi lung, nu de variaţii de plus minus 10%", aadăugat Necula. În plus, o altă explicaţie pentru care titlurileBVB au înregistrat scăderi atât de reduse sunt rulajele în creşteredin această perioadă, valoarea transferurilor din ultimele patruşedinţe depăşind 30 mil. euro.

"Titlurile BVB sunt direct legate de volumul tranzacţiilor.Atâta timp cât volumul tranzacţiilor este ridicat, indiferent dacăindicii scad sau urcă, BVB are de câştigat din comisioanele pe carele încasează. Important pentru Bursă este ca piaţa să fie cât mailichidă. În momentul în care rulajele se vor reduce, cred că preţulpe titlurile BVB va reacţiona în consecinţă şi va coborî", aexplicat şi Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii deintermediere IFB Finwest, care deţine 1,59% din titlurile Bursei.Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri a depăşit nivelul de 7mil. euro.

Un alt factor care ar putea duce la creşterea cotaţiilor BVB arputea fi listarea de noi companii pe Bursă. Acest potenţial nu s-aconcretizat foarte mult în ultimii ani, numărul de companii noulistate fiind extrem de redus în acest interval. În plus, BVB s-aconfruntat în ultima perioadă şi cu delistarea unor companii, ceeace pentru Bursă a însemnat pierderea unor venituri. "În afară decreşterea rulajelor, şi listarea unor noi companii ar putea duce laaprecierea titlurilor BVB. Este o perioadă în care companiilepreferă să aştepte. În plus, nici statul nu şi-a manifestatintenţia să listeze din companiile deţinute mai devreme de 2013,din cauza preţurilor mici", a adăugat Şerdean.

Lipsa investitorilor speculativi din acţionariatul BVB, precumşi volatiliatea redusă a titlurilor, fac acţiunile atractive pentruinvestiţii pe termen mediu şi lung, ceea ce le încadrează încategoria titlurilor defensive.

"Pe fondul volatilităţii reduse a acţiunilor, cred că putemîncadra titlurile BVB în categoria acţiunilor defensive. În oricecaz, trebuie atenţie la perioadele în care rulajele tind să scadă",a încheiat Şerdean.

Cel mai important factor de creştere a titlurilor BVB rămâneastfel creşterea veniturilor Bursei, care se transpune în mareparte în creşterea profiturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO