Burse - Fonduri mutuale

Listarea Fondului Proprietatea va atrage şi speculatorii pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

15.12.2010, 23:51 55

Bursa a scăzut miercuri cu 0,29%, iar apatia investitorilor alimitat lichiditatea pieţei acţiunilor la 5,2 milioane lei, sumareprezentând 52% din rulajul total al BVB.

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei de brokerajRombell Securities, crede că piaţa va continua să fie marcată deapatie până la listarea Fondului Proprietatea, care ar putea atrageatenţia şi i-ar determina pe investitorii străini să intre lacumpărare.

"Lipsa de interes din piaţă poate fi legată de faptul cămajoritatea speculatorilor şi-au plasat disponibilităţile înacţiuni ale Fondului Proprietatea în aşteptarea listării.Reorientarea atenţiei a fost determinată şi de volatilitatea redusăa pieţei din ultimul timp. Prin aceste plasamente ei speră săobţină un randament mai bun", a declarat el. Tod consideră călistarea Fondului Proprietatea va readuce în piaţă speculatorii,iar revenirea acestora la tranzacţionare ar putea anima din nouBursa. Totuşi, el atrage atenţia că o revenire a volumelor detranzacţionare ar fi posibilă în condiţiile în care contextul localşi global nu suferă modificări substanţiale.

Cele mai multe acţiuni de la BVB au deschis ziua la preţuri uşorsub ultimele cotaţii de marţi, însă foarte puţini investitori aufost dispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că operaţiunile dinpiaţa acţiunilor au cumulat 5,2 milioane lei (1,2 milioaneeuro).

La finalul sesiunii, transferurile cu cele mai lichide zecetitluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri înscădere în medie cu 0,16%, în timp ce acţiunile companiilor dinsectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,15% pestenivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Investitorii care au vrut să vândă titluri ale celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) s-au văzut nevoiţi săreducă preţurile în căutarea unei contrapărţi. Astfel, indiceleBET-FI a coborât cu 0,56%. În aceste condiţii, indicele extins alBursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni înfuncţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a consemnat un recul de0,38%.

Titlurile Teraplast (TRP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat peprimele două poziţii în topul rulajelor, cu transferuri de 1,8milioane lei, respectiv un milion de lei, şi au asigurat 54% dinlichiditatea pieţei acţiunilor. Cotaţiile celor două titluri austagnat la 0,42 lei şi respectiv 1,26 lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni Teraplast, reprezentând 1,3% dincapitalul social, a fost cedat în jurul orei 15:00, pentru 1,6milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 0,421 lei,cu 0,24% peste ultima cotaţie de marţi.

Unii investitori au realizat tranzacţii şi cu titluri de stat,contracte futures cu activ suport pe cursul de schimb leu/euro,precum şi cu produse structurate şi unităţi de fond, în valoarecumulată de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 10,1 milioane lei(2,3 milioane euro), sumă cu 5% mai redusă decât rulajul dinsesiunea anterioară, de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de pieţeledin Polonia şi Ungaria, care înregistrau corecţii de 0,2% şirespectiv 0,9%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Estavansau însă cu cel mult 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO