Burse - Fonduri mutuale

Lupsan: Ma astept la 2-3 sedinte de crestere, dar trendul e descendent

Lupsan: Ma astept la 2-3 sedinte de crestere, dar trendul e descendent
06.05.2010, 23:06 28

Bursa de la Bucuresti a redus din ritmul de corectie in sedintade ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, coborandcu doar 0,02% fata de referinta. Cea mai mare scadere din piata auinregistrat-o cele cinci societati financiare, grupate sub BET-FI,care au pierdut putin peste 2% fata de sedinta de miercuri.Indicele energetic, BET-NG a reusit sa inchida in urcare, cu unavans de 0,6%. In sedinta de miercuri, indicii bursieri locali au inregistrat pierderi chiar si de peste 5%.

"In urmatoarele doua-trei sedinte ma astept ca piata sa revinape crestere, insa nu cred ca vom vedea aprecieri prea mari inpiata. Corectiile din sedintele trecute au fost prea puternice siastfel s-a mai redus presiunea la vanzare in piata. Nu cred insa cavom revedea o inversare de trend. Suntem tot in debutul unui trenddescendent", a declarat Adrian Lupsan, directorul executiv adjunctal societatii de intermediere Intercapital Invest.

Valoarea tranzactiilor s-a pastrat si de aceasta data ridicata,de aproape 10 mil. euro, cel mai mare rulaj fiind inregistrat detitlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 8,3 mil. lei. Actiunilesocietatii financiare au inchis in stationare, la pretul de 1,71lei/unitate. Cea mai mare scadere la aceasta categorie a fostconsemnata de titlurile SIF Moldova (SIF3), care au coborat cupeste 3,3% fata de cotatia de miercuri.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis deasemenea in scadere, cu corectii de 0,7% si putin peste 1% fata dereferinta. La categoria international, actiunile bancii austrieceErste Bank (EBS) au inregistrat cea mai mare corectie din sectorulbancar, de aproape 4,5% fata de referinta.

"Chiar daca am vazut o crestere a rulajelor in piata, considerca tot investitorii locali au fost cei care au activat pe piata inaceasta perioada, care au iesit puternic la vanzare pentru marcareade profit din prima parte a anului. Pe piata sunt prezenti siinvestitori nerezidenti, dar activitatea lor este una foarteredusa", a adaugat Lupsan.

Aprecierea din sectorul energetic a fost sustinuta in principalde avansul consemnat de titlurile Transgaz (TGN), de peste 1,8%,actiunile societatii de transport de gaze urcand la 223lei/unitate. Si actiunile OMV Petrom (SNP) au reusit sa inchidasedinta de ieri in urcare, cu un avans de 0,3% fata de cotatia demiercuri.

"Revenirea nu va tine mai mult de sase-sapte sedinte inconditiile in care la nivel economic nu se vad imbunatatirisemnificative si nici de pe extern nu sunt semnale in acest sens.Revenirea vine strict pe fondul reducerii presiunii la vanzare sial corectiei prea mari, care a surprins investitorii", a incheiatLupsan.

Titlurile Oil Terminal (OIL) si Aerostar Bacau (ARS) auinregistrat ieri una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de10,1% si respectiv 6,2% fata de referinta. La polul opus s-ausituat actiunile Remedia Deva (RMAH) si Electroputere (EPT), careau pierdut 9,1% si respectiv 8% fata de cotatia de miercuri.

Pe plan extern, principalele piete europene reveneau pe plus insedinta de ieri, cea mai mare apreciere din regiune fiindconseamnta de indicele francez CAC 40, care inregistra aproape deinchidere un avans de 0,6%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze pierderi, in ultima saptamana indicele de profilcoborand cu aproape 10%.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care au inchisin scadere ieri, pentru a sasea sedinta consecutiv.
  • Evolutia titlurilor Transgaz (TGN), care ieri au revenit usorpe crestere, dupa o scadere de peste 10% in ultima saptamana.
  • Evolutia titlurilor Iproeb Bistrita (IPRU), dupa publicarearezultatelor trimestriale care arata un profit in stagnare.
  • Evolutia actiunilor Oltchim (OLT), dupa ce combinatul chimic aanuntat pierderi trimestriale de peste 12,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO