Burse - Fonduri mutuale

Majoritatea companiilor de pe Bursa prevad revenirea afacerilor in 2010. Pe ce se bazeaza?

Majoritatea companiilor de pe Bursa prevad revenirea afacerilor in 2010. Pe ce se bazeaza?
08.04.2010, 00:00 60

Companiile din energie, siderurgie, constructii, chimie sauindustria farmaceutica mizeaza pentru acest an pe cresteri de douacifre ale cifrelor de afaceri, dupa ce anul trecut au anuntatscaderi pe linie.

Chiar daca nimeni nu se asteapta ca sa recupereze in intregimescaderea de anul trecut, bugetele sunt in general optimiste siindica reveniri nu doar la nivelul afacerilor, ci si a volumelor deproductie si de vanzari, cresterea provenind nu doar din revenireapreturilor, ci si dintr-o revenire a cererii.

"Anul trecut a fost marcat de o criza de incredere foarteputernica, fapt ce a facut ca 2009 sa fie mult sub anul 2008 intermeni de business decat ar fi fost normal. Adica scaderea din2009 a avut si o componenta artificiala determinata de faptul cadin cauza panicii s-au amanat investitii si de pesimismulconsumatorilor. Anul acesta se vorbeste intr-o maniera mult mairelaxanta decat anul trecut, oamenii discuta despre cand o sarecuperam scaderea si din aceasta cauza exista si o componentapsihologica pozitiva care se regaseste in bugete", explica MihaiCaruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital alBCR.

Siderurgia si metalurgia au cele mai optimistebugete

Industria siderurgica si metalurgica, unul dintre sectoarele celmai puternic lovite de criza in 2009, spera intr-o recuperarerapida in acest an, toate cele sapte companii din sector care si-aupublicat bugetele mizand pe cresteri ale afacerilor de peste20%.

Cifra de afaceri agregata a companiilor metalurgice de pe Bursaar putea urca in acest an cu 53%, dupa o cadere de 42% in 2009.

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) prevede avansul cu23% al cifrei de afaceri, la circa 1,74 mld. lei, luand in calculun pret mediu al aluminiului de peste 2.000 dolari/tona, increstere cu 22% fata de anul trecut, si stagnarea cursuluidolarului in jurul nivelului de 3 lei, dar si livrari cu circa 2%mai mari decat in 2009. "Fata de anul 2009, cantitatea de produseturnate va creste cu aproximativ 23.000 de tone, iar in semestrulal doilea productia de bare si seburi va fi foarte aproape decapacitatea instalatiilor", se arata in programul de productie alAlro. Odata cu repornirea Alum Tulcea, Alro isi asigura sipredictibilitate in aprovizionarea cu materie prima, iar noulcontract semnat cu Hidroelectrica ii asigura energia electrica inurmatorii noua ani. Compania vede astfel o crestere a profitului depeste doua ori, la 170 mil. lei.

In industria siderurgica, aproape toate combinatele spera sa-sireduca pierderile, dupa ce anul trecut afacerile s-au prabusit lajumatate, iar companiile nu au reusit sa scada si cheltuielile inacelasi ritm. Producatorii de tevi TMK Artrom (ART) siArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO), care au suferit anultrecut din cauza scaderii cererii pe pietele de export, in specialin sectorul petrolier, spera sa-si creasca vanzarile cu 44%,respectiv 77% in volum.

Rusii de la Mechel vad afaceri in crestere cu pana la 85% incazul combinatului de la Campia Turzii.

Companiile din energie se bazeaza pe preturi maimari

Pentru companiile din sectorul energetic, revenirea afacerilorar putea veni, in primul rand, din cresterile de pret, inconditiile in care volumele bugetate sunt la nivelul anului trecutsau chiar in scadere.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, mizeaza pecresterea cu 9% a cifrei de afaceri, la 14 mld. lei, insa productiade hidrocarburi bugetata este in scadere, iar vanzarile de produsepetroliere sunt apropiate in volum de cele din 2009. "Scadereasemnificativa a cererii de carburanti inregistrata la sfarsituluianului 2009 s-a intensificat la inceputul anului 2010 si neasteptam ca piata combustibililor sa constituie o provocare,reflectand dezvoltarea economica din Romania", se arata in raportulanual al Petrom la sectiunea de prognoze pentru 2010.

Kazahii de la Rompetrol Rafinare (RRC) isi propun o crestere cucirca 6% a vanzarilor de produse petroliere pe piata interna, darsi pe pietele europene unde desfasoara operatiuni, exporturilereprezentand peste 40% din productia rafinariei Petromidia.Afacerile RRC sunt estimate sa urce cu 19%.

Cea mai mare crestere a afacerilor din sectorul de serviciipentru industria de petrol si gaze o are prevazuta Dafora Medias(DAFR), insa compania controlata de omul de afaceri GheorgheCalburean are si operatiuni in sectorul constructiilor.

Revin cresterile de doua cifre inconstructii

Companiile de constructii si producatorii de materiale mizeazape o dezghetare a pietei imobiliare si pe reluarea proiectelorintrerupte de criza. Transilvania Constructii (COTR) si-a bugetatchiar o dublare a afacerilor la 60 mil. lei, nivel peste celinregistrat in 2008.

O crestere puternica are in buget si dezvoltatorul imobiliarImpact, care a pus pe "hold" anul trecut mai multe proiecte noi dincauza scaderii apetitului cumparatorilor pentru locuinte noi, odatacu inghetarea creditarii.

"Indicatorii in crestere bugetati ai Impact pe anul acesta suntlegati si de alte activitati ale noastre pe care le avem in vedere,cum ar fi activitati de proiectare, vanzari de terenuri, iarprofitul am estimat ca va fi influentat pozitiv si de aprecierealeului, noi estimand un curs de 4,05 lei/euro pentru finele acestuian. Cred ca activitatile de proiectare isi vor reveni anul acesta,pentru ca sunt necesare constructiilor care se vor realiza anulviitor. Si piata imobiliara este in revenire, la rezultatele de peprimul trimestru se constata o imbunatatire fata de aceeasiperioada a anului trecut", spune Carmen Sandulescu, directoruleconomic si membru in Consiliul de Administratie al ImpactBucuresti.

Companiile reiau incet investitiile

Perspectivele de revenire determina companiile sa se gandeascadin nou la investitii, dupa un an in care aproape toate proiectelede extindere au fost abandonate sau intrerupte.

"Avansul indicatorilor din acest an are in vedere crestereapietei, care este estimata sa fie sub 10%, dar va fi o crestere,plus ca vrem sa deschidem noi depozite si intre 5 si 10 farmaciinoi anul acesta. Problema cea mai mare si care ne framanta este ceaa platilor de la minister care se fac cu foarte mare intarziere sivor acum sa prelungeasca din nou termenele", spune Robert Peloiu,directorul financiar al Farmaceutica Remedia, care mizeaza pevanzari cu 14% mai mari.

Managerii, tot mai optimisti

Principalele ramuri ale economiei, comertul si serviciile, sevor stabiliza din cadere in urmatoarele trei luni de zile, potrivitunui sondaj realizat de INS in randul directorilor de companiirealizat in martie. Asteptarile managerilor de companii s-auimbunatatit semnificativ fata de luna precedenta, cand acestiaestimau scaderi in trei din patru sectoare. Soldul conjunctural,reprezentat de diferenta procentuala intre numarul asteptarilor decrestere si de scadere dintr-un sector, a urcat in industrie la 3%,fata de -3% in februarie. In constructii si servicii indicatorularata in prezent valori de -1% si respectiv -11%, comparativcu luna trecuta, cand acesta semnala un declin, soldul deconjunctura fiind de -16% si respectiv -22%. Directorii dinsectorul serviciilor se asteapta acum la o stabilizare, soldulfiind pozitiv, de 4%, in timp ce in urma cu o luna acestiaprevizionau o continuare a scaderilor, cu un indicator de -14%.Adrian Cojocar

Antibiotice a raportat deja crestere in T1

Antibiotice Iasi, cel mai mare producator de medicamente de peBursa dupa cifra de afaceri, a inregistrat in primele trei luni aleacestui an un profit brut de peste 13 milioane de lei (3,16milioane de euro), in usoara crestere comparativ cu nivelul de 12,8milioane de lei (3 milioane de euro) din perioada similara a anuluitrecut. Si cifra de afaceri a companiei a fost pe un trendascendent, ajungand la peste 60 de milioane de lei (14,59 milioanede euro), cu 4,5% mai mult fata de primul trimestru din 2009."Acordarea unei atentii deosebite activitatii de export spre pietecum ar fi Ucraina, Rusia, Extremul Orient s-a concretizat lasfarsitul primului trimestru din 2010 intr-o crestere a exportuluicu 14% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", au spusreprezentantii companiei. Pentru intregul an 2010, Antibiotice si-abugetat venituri de 248 de milioane de lei (60 de milioane deeuro), in crestere cu 12% comparativ cu 2009, cand veniturilecompaniei s-au contractat cu 4%. Ioana David

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO