Burse - Fonduri mutuale

Managerii de fonduri cer comisioane fixe si nu bazate pe randament

19.01.2009, 17:35 17

Societatea KD Investments, membra a grupului sloven KD, a renuntat la comisioanele lunare de administrare a fondurilor Maximus si Optimus stabilite in functie de randamente, stabilind comisioane fixe, dupa ce anul trecut fondurile diversificate si de actiuni s-au confruntat cu pierderi aproape in fiecare luna.

KD Investments gestioneaza trei fonduri mutuale: fondul de actiuni KD Maximus, cu o pierdere anul trecut de 55,1%, fondul diversificat KD Optimus cu o pierdere de 35,3% in 2008, si fondul de fonduri KD Multifond. Activele nete totale gestionate de societate sunt de aproape 25 mil. lei (circa 6 mil. euro).
Incepand cu luna februarie, investitorii in fondul KD Maximus vor plati un comision lunar de 0,5% aplicat la valoarea medie a activului total administrat in luna respectiva. Anterior, comisioanele de administrare ale fondului de actiuni variau intre 0,25%, pentru un randament brut de pana la 1,5% intr-o luna, si 1%, pentru un randament brut lunar de peste 3%. Initial, un comision de administrare de 0,5% era asociat cu o crestere bruta lunara de pana la 2,5%.
Anul trecut, scaderea Bursei a determinat corectii puternice de la luna la luna si pentru fondurile de actiuni, administratorul vazandu-si astfel semnificativ diminuate veniturile comparativ cu anul 2007, cand piata atingea valori maxime la fel ca si randamentele fondurilor.
Comisionul lunar de administrare pentru fondul KD Optimus a coborat pana la 0,3% aplicat la valoarea medie a activului total administrat in luna respectiva. Anterior, comisionul lunar de administrare a fost de 0,25% aplicat la valoarea medie a activului total administrat in luna respectiva, la care, in situatia in care procentul de crestere a valorii unitatii de fond depasea 1,5% in luna respectiva, se adauga 20% din diferenta, aplicat la aceeasi baza.
Administratorul nu este la prima decizie de acest gen. In mai anul trecut, KD Investments a decis reducerea timp de o luna a comisioanelor de administrare pana la 0,5% pentru KD Maximus si pana la 0,25% pentru KD Optimus. Ulterior, au fost majorate comisioanele de retragere din fonduri.
Masurile de reducere a comisioanelor de administrare si de crestere a comisioanelor de retragere au rolul de a proteja pe de o parte administratorii de scaderea abrupta a activelor si implicit a veniturilor. Pe de alta parte investitorii sunt protejati de dezechilibrele care ar putea fi produse de retragrile masive din fond, platind mai putin pentru administrarea unor fonduri care au incheiat anul trecut in pierdere.
Reprezentantii KD Investments nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO