Burse - Fonduri mutuale

Marcarile de profit ale investitorilor au dus SIF-urile in jos cu 3,5%

Marcarile de profit ale investitorilor au dus SIF-urile in jos cu 3,5%
06.04.2010, 23:07 22

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere lanivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiindinregistrata de societatile financiare, grupate sub indiceleBET-FI, care a coborat cu peste 3,5% fata de referinta. IndiceleBET, al celor mai lichide zece titluri a coborat cu 1,6%, in timpce titlurile din sectorul energetic, redate de indicatorul BET-NG,au pierdut 1,5% fata de cotatia de vineri. Rulajul pietei s-asituat peste media lunii martie, valoarea transferurilor de ieriridicandu-se la peste 13,7 mil. euro. "Si vineri am vazut cevascaderi in piata, pe o crestere a lichiditatii, dar nu poate fivorba despre un semnal de corectie de durata in piata. Sunt marcaride profit, in special pe SIF-uri, precum si rebalansari deportofolii. Daca vedem si in zilele urmatoare o evolutieasemanatoare, putem lua in calcul varianta unei corectii, dardeocamdata nu este ceva de speriat", a declarat Catalin Miron,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere IebaTrust.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile SIFOltenia (SIF5), de peste 15,6 mil. lei, care au coborat cu peste2,5% fata de referinta. Cea mai mare corectie la categoriasocietatilor financiare au inregistrat-o insa titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1), care au pierdut peste 4,6% fata de cotatia devineri. Restul SIF-urilor au consemnat scaderi cuprinse intre 3,2%pe titlurile SIF Moldova (SIF2) si 4,2% pe actiunile SIF Muntenia(SIF4).

"Trendul major crescator se pastreaza, fiind sustinut inprincipal de aprecierile pietelor externe. Exista momente dedecorelare intre piata locala si cele externe, precum cel de astazi(ieri - n.a.), dar nu este vorba despre o tendinta generala dedecorelare. Sunt mici diferente de la o zi la alta", a adaugatMiron. Majoritatea indicilor europeni inregistrau ieri spreinchidere corectii nesemnificative, cea mai mare scadere fiindconsemnata de indicatorul pan-european Euro Stoxx 50, care coboracu 0,4% fata de referinta. Indicele britanic FTSE 100 se pastra peplus, cu un avans de 0,2% peste cotatia de vineri. Pe plan local,la fel ca in sectorul financiar, si in sectorul energetic s-auinregistrat corectii peste media ultimelor sedinte. Astfel,titlurile societatii nationale de transport de energie electricaTranselectrica (TEL) au pierdut aproape 4% fata de referinta, intimp ce actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coboratcu aproape 1,4%, la pretul de 0,355 lei/actiune. Doar actiunileTransgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de doar0,1% fata de pretul de vineri.

Printre alte titluri care au revenit ieri pe scadere se numaraactiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), care aupierdut 2,2% fata de referinta, precum si actiunile bancare BRD,care au coborat cu circa 1,9% fata de cotatia de vineri.

"In continuare exista potential de crestere, dat de investitoriinoi care intra la cumparare pentru achizitia unui anumit pachet deactiuni. In lipsa vanzatorilor insa, care continua sa-si pastrezetitlurile luate pe maximele din 2008, cumparatori ajung sa-si urcesinguri pretul de achizitie", a explicat Miron.

Titlurile Cemacom Zalau au urcat ieri, in prima zi detranzactionare la BVB, cu aproape 15% fata de referinta, la pretulde 0,113 lei/actiune, fiind printre putinele titluri care auinregistrat cresteri ieri.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri auinregistrat scaderi puternice, de peste 4%, pe rulaje increstere.
  • Evolutia titlurilor Cemacom Zalau (CEON), care au trecut ierila tranzactionare pe BVB si au sarit cu aproape 15%.
  • Evolutia titlurilor BRD Groupe SocGen, care au revenit ieri pescadere, marcand cea mai mare corectie din sectorul bancar.
  • Evolutia actiunilor companiei Transelectrica (TEL), care auconsemnat o scadere de aproape 4%, cea mai mare din sectorulenergetic.
  • Evolutia titlurilor Conpet Ploiesti (COTE), care au urcatputernic pe finalul saptamanii trecute dupa anuntul de dividendepentru 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO