Burse - Fonduri mutuale

Marcările de profit ale investitorilor au tăiat elanul de creştere al Bursei

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

20.09.2010, 23:50 19

Bursa a scăzut luni cu 0,94% pentru prima dată în ultimele cincişedinţe, însă interesul redus al investitorilor pentrutranzacţionare a limitat lichi­dita­tea la 7,4 mil. lei, sumă deaproape trei ori mai redusă decât rulajul de vineri.
În precedentele patru sesiuni piaţa a crescut uşor, indicelegeneral, BET-C, avansând cumulat cu 1,37%. SIF-urile au pierdutieri în medie 1,18%, iar indicele BET al celor mai importante zececompanii de pe Bursă (exceptând SIF-urile) a scăzut cu 0,84%. AtâtBET, cât şi BET-FI au închis în scădere şi vineri.

"De la începutul lunii septembrie piaţa a trecut printr-o perioadăde consolidare, volumele au fost relativ modeste, pe fondul unorvariaţii destul de înguste ale preţurilor acţiunilor, însă, totuşi,pe o pantă uşor pozitivă. În şedinţa de luni am înregistrat ocorecţie influenţată de unele marcări de profit, ca urmare aaprecierilor înregistrate vineri, care a coincis cu scadenţa pentruseptembrie a contractelor futures", a declarat Liviu Avram, şefuldeparta­mentului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG SecuritiesRomânia.
El consideră că piaţa va continua să fie apatică şi volumele deacţiuni tranzacţionate vor rămâne reduse până la apariţia unorştiri de impact, precum rezultatele financiare ale companiilorpentru primele nouă luni sau reluarea discuţiilor din Parlament cuprivire la pragul la SIF-uri.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,4 milioane delei (1,7 milioane de euro), sumă de aproape trei ori mai redusăcomparativ cu rulajul de vineri, de 21,7 milioane de lei (5,1milioane de euro).

Cele mai transferate titluri au fost SIF Oltenia (SIF5) şi SIFMoldova (SIF2), cu operaţiuni de 2,04 milioane de lei şi,respectiv, 1,17 milioane de lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia s-acorectat cu 1,4%, la 1,41 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cuacţiunile SIF Moldova a fost efectuată la 1,1 lei, preţ cu 0,9% subnivelul de vineri.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au afişat cea mai pronunţatăscădere de la categoria societăţilor de investiţii financiare, de2,68%, şi au ajuns la preţul de 0,545 lei. Aceste acţiuni s-auplasat pe locul al patrulea după valoarea rulajelor din piaţă, de628.000 de lei.
Printre puţinele acţiuni care au suscitat un interes mai ridicatdin partea investitorilor se numără titlurile opera­to­ruluiportuar Socep Constanţa (SOCP), care au închis şedinţa cu un avansde 9%, deşi pe parcursul zilei câştigaseră şi 13%. Valoareatran­zacţiilor cu Socep a fost de 330.000 de lei.

Interesul jucătorilor pentru acţiunile de pe piaţa RASDAQ a fostextrem de redus, aceştia transferând titluri doar de 342.000 delei, aproape jumătate din suma de la finalul săptămânii trecute, de711.200 de lei. Printre titlurile mai tranzacţionate se numărăConcefa Sibiu (COFI), Electromagnetica Bucureşti (ELMA) şi ArgusConstanţa (UARG).
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau încreştere cu până la 1%, iar majoritatea pieţelor din EuropaCentrală şi de Est avansau cu cel mult 1,2%. Pe de altă parte,cursa din Ungaria înregistra o corecţie de 1%.
Bursele americane au deschis şedinţa de ieri cu creşterisemnificative, de până la 1%, 28 dintre cele 30 de acţiuni cuprinseîn indicele Dow Jones Industrial Average înregistrând creşteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO