Burse - Fonduri mutuale

Merită sau nu să vinzi portofoliul mai vechi de un an pe Bursă?

28.06.2010, 23:03 24

Brokerii atrag atenţia asupra faptului că nu toate transferurilepentru evitarea impozitării cu 16% a câştigurilor de la 1 iulie potfi benefice investitorilor şi spun că puţini investitori seregăsesc în situaţia de a face astfel de ajustări, cei mai mulţiaflându-se pe pierdere după ce au achiziţionat titluri în perioadade maxime a Bursei, respectiv 2006-2008.

Începând de joi, 1 iulie, investitorii care vând în câştigacţiuni cumpărate în urmă cu mai mult de un an vor fi impozitaţi cu16%, în loc de 1% cât este impozitul în prezent.

Pentru a evita impozitarea câştigurilor mari din astfel detranzacţii, investitorii pot să vândă înainte de 1 iulierespectivele titluri cu un impozit semnificativ mai mic.

"Practic se marchează acel impozit de 1% pentru o îmbunătăţirefiscală, dar investitorul trebuie să fie atent dacă profitul carerezultă din tranzacţii acoperă costurile de tranzacţionare şiimpozitul. Eu unul nu am clienţi care să aibă acţiuni de mai multde un an pentru că după panica de pe Bursă comportamentulinvestitorilor s-a schimbat foarte mult şi în urma creşterilor careau urmat şi-au marcat deja profiturile", spune Mihai Chişu, brokerla societatea de intermediere IFB Finwest.

Alţi brokeri spun că investitorii mari, care practic ar fitrebuit să asigure marea majoritate a surselor către buget dinimpozitarea profitului de pe Bursă, vor ocoli impozitarea cu 16%prin transferul portofoliilor în paradisuri fiscale.

"Cred că investitorii mari de pe Bursă vor merge pe variantaoffshorurilor. Nu văd să se strângă o sumă aşa de mare dinimpozitarea câştigurilor de pe Bursă. Marea majoritate ainvestitorilor sunt pe pierdere după ce au investit în 2006, 2007şi 2008", spune Grigore Chiş, directorul general al firmei deintermediere Broker Cluj, care recent a cumpărat un pachet de 3.500titluri ale Cominco Bucureşti (COBS) de la soţia sa, Luana MariaChiş, care şi-a marcat astfel profitul obţinut anterior la unimpozit mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO