Burse - Fonduri mutuale

Miluţ listează Prefab pe Bursă ca să atragă investitori sofisticaţi în companie

Miluţ listează Prefab pe Bursă ca să atragă investitori sofisticaţi în companie
22.06.2010, 23:04 44

Omul de afaceri Marian Petre Miluţ, care controlează circa 80%din acţiunile producătorului de BCA şi materiale de construcţiiPrefab Bucureşti (PREH), spune că a transferat compania pe piaţareglementată a Bursei de Valori (BVB) pentru a aduce compania învizorul fondurilor străine de investiţii, pentru a-şi putea extindeafacerile în principal în străinătate. CNVM a aprobat recenttransferul acţiunilor Prefab de pe piaţa RASDAQ la BVB.

În 2008, Miluţ declara că se gândeşte să delisteze compania depe Bursă, după ce acţiunile s-au prăbuşit cu peste 90% faţă demaximele atinse în 2007.

"Am evaluat compania şi am considerat că Prefab are douăalternative, fie să iasă complet de pe Bursă, dar în condiţiile încare compania a traversat deja perioada de criză, nu mai avea rosto asemenea măsură, fie să-şi crească vizibilitatea în piaţă, astfelîncât compania să ajungă în vizorul fondurilor de investiţii. Dealtfel, compania se adresează investitorilor de protofoliu", adeclarat Miluţ.

Prefab a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profitnet de 0,26 mil. lei şi o cifră de afaceri de 13,5 mil. lei, maimică cu 32% faţă de nivelul din 2009. Pentru acest an, compania abugetat un profit de 8,4 mil. lei, de peste patru ori mai mare faţăde nivelul din 2009.

"Semnalele din prima parte a anului sunt pozitive. Amsentimentul ca piaţa se dezmorţeşte, iar ritmul de dezvoltareseamănă cu cel de la începutul lui 2000, când se construia mai multîn regie proprie. Cred că şi statul va trebui să accelerezeproiectele de infrastructură. În plus, ne concentrăm mai mult pecreşterea activităţilor de export", a adăugat Miluţ.

Prefab produce BCA, stâlpi de electricitate şi tuburi decanalizare pentru care materia primă este cimentul. Producţiainternă de ciment din România a scăzut în primele trei luni aleanului cu aproape 30%, în timp ce consumul intern s-a diminuat cucirca 37%, potrivit patronatului de profil CIROM.

"Producţia internă de ciment a scăzut pentru că mariiproducători nu practică preţuri concurenţiale, iar noi spre exempluam început să ne aprovizionăm de la bulgari, unde cimentul estechiar şi cu 20% mai ieftin decât cel de pe piaţa locală. Noi luămciment de la ei, ei iau produse finite de la noi", a explicatMiluţ.

De altfel producătorul de materiale de construcţii a solicitatla sfârşitul lunii aprilie despăgubiri de peste un milion de eurode la compania Lafarge Ciment, subsidiara locală a grupului francezLafarge, pentru modificări succesive de preţ. "Procesul este perol, următorul termen fiind în septembrie. În prezent se confruntăprobele", a precizat Miluţ.

Titlurile producătorului de materiale de construcţii setranzacţionează în prezent la un preţ de 2,3 lei/unitate, laaceastă cotaţie capitalizarea companiei ridicându-se la 111,6 mil.lei (26,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO