Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Mediului cere Azomures sa faca investitii de 136 mil. $

23.05.2010, 23:07 74

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures (AZO) dinTargu-Mures, controlat de cinci oameni de afaceri turci prinintermediul firmei americane Eurofert Investments, va investii inurmatorii cinci ani peste 130 mil. dolari (108,7 mil. euro) ininstalati de mediu. Anuntul a fost facut de ministrul mediului sipadurilor Lazlo Borbely, dupa ce acesta a incheiat o intrevederevineri cu conducerea companiei. De la privatizare, in 1998, si panain prezent, compania a realizat investitii de circa 65 mil. dolari.Investitiile de mediu vor fi derulate de companie in doua etape,prima faza urmand sa fie incheiata in 2011.

"Este vorba de finalizarea seriei de discutii incepute inca dinluna februarie. Am convenit ca se impune realizarea unui plan petermen scurt si unul pe termen mediu in ceea ce privesteretehnologizarea combinatului. Planul pe termen scurt, pana lafinele anului 2011, presupune o investitie in valoare de 20 demilioane de dolari, prin care se vor reduce drastic emisiile deamoniac si pulbere", a declarat Borbely.

Cererile din partea autoritatilor vin in contextul in carestatul a ajutat companiile din industria chimica aprovizionandu-lecu gaze din productia interna in ultimul an, ceea ce le-a permis sarealizeze profituri importante.

Azomures a raportat un castig net pe primele trei luni din 2010de 22,6 mil. lei (5,6 mil. euro), rezultat care intrece de pestedoua ori profitul obtinut de companie pe tot anul precedent, cares-a cifrat la numai 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro) si de 11 oricastigul din perioada similara a anului 2009.

Investitiile in retehnologizarea instalatiilor de mediu vin dupace compania a fost amendata anul trecut cu 150.000 de lei (35.000de euro) de Garda de Mediu pentru depasiri ale concentratiei deamoniac in aer.

Totodata ministrul a mai precizat ca pana la sfarsitul luniiseptembrie reprezentantii Azomures vor monta doua analizoareautomate accesibile online prin care locuitorii din Targu-Mures sidin imprejurimi vor putea sa urmareasca in permanenta valoareaemisiilor de amoniac si pulberi in atmosfera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO