Burse - Fonduri mutuale

Misterul s-a elucidat. Ce urmeaza cu titlurile Bancii Transilvania?

Misterul s-a elucidat. Ce urmeaza cu titlurile Bancii Transilvania?
16.12.2009, 23:15 20

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in crestere,pentru a treia zi consecutiv, si de aceasta data societatilefinanciare, grupate sub indicele BET-FI, inregistrand un avansconsiderabil, de circa 2,5% fata de referinta. Cotatia indiceluis-a oprit la peste 24.700 de puncte.

Celmai mare avans din piata a fost consemnat insa de indicele BET, alcelor mai lichide zece companii din piata, care a urcat cu 2,53%fata de cotatia de marti, propulsat de actiunile BanciiTransilvania (TLV), care au urcat cu peste 5%.

"Interesul foarte mare pe titlurile Bancii Transilvania vine pefondul unor speculatii in ceea ce priveste o posibila intrare inactionariatul bancii a unei institutii straine, ceea cesuresciteaza investitorii. Sunt ordine prea mari pentruinvestitorii speculativi si se observa ca sunt pachete strategicecare se achizitioneaza, prin tranzactiile deal. De altfel cred catransferurile pe Banca Transilvania sustin intreaga piata, inconditiile in care investitorii ies de pe titlurile bancare siapreciez ca reintra in piata pe SIF-uri", a explicat Adrian Danciu,analist in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat ieri oapreciere de aproape 5,3%, fiind cel mai mare avans din sectorulbancar, titlurile atingand nivelul de 2,4 lei/actiune, un nou maximanual.

Imediat dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri Bankof Cyprus a emis un comunicat BVB prin care anunta intrarea inactionariatul Bancii Transilvania cu o participatie de 9,7%, pentrucare a platit aproxiamtiv 58 mil. euro.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mareapreciere la categoria societatilor financiare, de aproape 3% fatade referinta, fiind urmate indeaproape de titlurileSIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,8% fata de cotatia demarti.

Restul societatilor financiare au consemnat aprecieri cuprinseintre 1,7%, pe titlurile SIF Moldova (SIF2) si 2,7%, pe actiunileSIF Banat-Crisana (SIF1).

"Nivelul de rezistenta pentru SIF-uri pe termen mediu este defapt maximul anual, respectiv 26.500 de puncte. Sunt sanse sa vedemo spargere a acestui prag pana la sfarsitul anului, intrucatsocietatile financiare par sa se fi inscris pe o tendinta pozitivape termen mediu. O spargere a pragului de rezistenta ar veni ca oconfirmare a tendintei de crestere si se poate transforma intr-unprag suport, dar asta incepand cu anul viitor", a precizatDanciu.

"In momentul de fata, aprecierile la nivelul intregii piete vinsi in baza diminuarii tensiunilor din mediul politic. Discutiileprivind numirea unui nou guvern par sa se apropie de sfarsit, iaratenuarea crizei politice pe plan intern ar putea readuceinvestitorii straini pe Bursa", mai spune analistul Broker.

In sectorul energetic titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 3,2%fata de referinta, la pretul de 0,259 lei/actiune, in vreme cetitlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis pe minus, cu ocorectie de 0,7%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), pe fondulaprecierilor sustinute din ultimele sedinte de tranzactionare.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), pe fondulspeculatiilor din piata cu privire la intrarea in actionariatulbancii a unei institutii straine.
  • Evolutia titlurilor Oltchim (OLT), pe fondul stirii,neconfrimate inca, de preluare a activitatii de petrochime de laPetrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO