Burse - Fonduri mutuale

Motorul cresterii Bursei s-a mutat de pe SIF-uri pe companiile din BET

Motorul cresterii Bursei s-a mutat de pe SIF-uri pe companiile din BET
15.03.2010, 23:08 23

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in cresterepronuntata, in special la nivelul indicilor BET si BET-NG, care auurcat cu 2% si respectiv 2,4%. Si societatile financiare, grupatesub BET-FI, au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,4%,indicele ramanand peste pragul de 30.000 de puncte.

"Asistam la un fenomen interesant, in conditiile in care motorulde crestere pentru Bursa locala s-a mutat dinspre BET-FI spre BET,iar in sedintele de vineri si cea de azi (ieri - n.a.) am vazut maidegraba o confirmare a acestei tendinte. Aprecierile din cadrul BETau fost sustinute in principal de Petrom, care detine o pondereimportanta in cadrul indicelui", a explicat Marcel Murgoci,director de tranzactionare la societatea de intermediereEstInvest.

TitlurileOMV Petrom (SNP) au inregistrat ieri o crestere de aproape 9%, peun rulaj de peste 7,5 mil. lei, in timp ce alte companii dinsectorul energetic, precum Transgaz (TGN) si Rompetrol Rafinare(RRC) au consemnat aprecieri de 0,3% fiecare.

"Aprecierea puternica pe Petrom as pune-o mai degraba pe seamaanuntului ministrului Videanu de o posibila participare din parteastatului la majorarea de capital pe care compania intentioneaza sao desfasoare. Ar fi pentru prima data cand statul ar participa la oastfel de majorare de capital, cu scopul de a-si pastra aceeasiparticipatie in cadrul companiei. Apoi vine majorarea pretuluitinta, dat de analistii Erste (0,32 lei/actiune - n.a.)", a adaugatMurgoci.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere afost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 1,2%,pe un rulaj care a depasit 3,2 mil. lei, actiunile atingand un pretde 1,66 lei/unitate. In top, au urmat cresterile SIF Moldova(SIF2), de 0,7%, restul SIF-urilor inchizand in stationare.

"Pe SIF-uri se vede cel mai bine corelatia cu externul, inconditiile in care societatile financiare au deschis in scadere lafel ca principalele piete externe, iar spre finalul sedintei aurevenit pe plus, intocmai ca bursele europene. Nu stiu insa dacapragul de 30.000 de puncte pe care l-au depasit sa se transformeintr-un prag suport, in masura in care nu cred ca sunt atat demulti bani in piata care sa sustina o crestere", a mai spusMurgoci.

Titlurile din sectorul chimic, Azomures Tg. Mures (AZO) siAmonil Slobozia (AMO) au redus considerabil din ritmul de apreciereconsemnat in ultima saptamana, in sedinta de ieri actiunile urcandcu doar 1% si 3,4%.

Nici actiunile Broker Cluj (BRK) nu au reusit sa pastreze ritmulde crestere de vineri, actiunile societatii de intermediereconsemnand ieri o apreciere de putin peste 1%.

Cea mai mare apreciere din piata din sedinta de ieri a fostinregistrata de Uztel Ploiesti (UZT), de aproape 15%, dupa cecompania a anuntat o majorare a capitalului la 30 mil. lei.

Valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni s-a situat la peste7,7 mil. euro, in timp ce rulajul intreg al BVB de ieri a depasit14 mil. euro, restul transferurilor fiind realizate pe piata deobligatiuni.

"Per ansamblu, cred ca piata locala a intrat intr-o conjuncturafavorabila care a sustinut cresterile din ultima perioada si nucred ca putem vorbi despre o evolutie sustinuta data de stiriinterne sau externe pozitive. Este un optimism in piata, insa nuunul exagerat", a incheiat directorul EstInvest.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care ieri au urcat cupeste 9%, marcand una dintre cele mai mari aprecieri din piata
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au redusconsiderabil din ritm, majoritatea dintre ele inchizand sedinta deieri in stationare.
  • Evolutia titlurilor din sectorul chimic Azomures Tg. Mures(AZO) si Amonil Slobozia (AMO), care se pastreaza in continuare peplus.
  • Evolutia actiunilor Boromir Prod (SPCU), dupa ce compania ainregistrat ieri o apreciere de aproape 4,3%, pe un rulajsustinut.
  • Evolutia titlurilor Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Armax GazMediap (ARAX), care se pastreaza in topul tranzactiilor pe piataRASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO