Burse - Fonduri mutuale

Necula, Prime: Nu cred in varianta unor corectii. Bursa va lua o pauza

Necula, Prime: Nu cred in varianta unor corectii. Bursa va lua o pauza
29.03.2010, 23:30 25

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din aceastasaptamana in scadere la nivelul indicelui principal BET, care acoborat cu aproape 1,3% fata de referinta, sub pragul de 6.000 depuncte. Societatile financiare, grupate sub BET-FI, au reusit sainchida in urcare, cu un avans de circa 1%, aprecierea fiindsustinuta in principal de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care auurcat cu 1,1% fata de referinta. Valoarea transferurilor dinsedinta de ieri s-a pastrat insa extrem de scazuta, la putin peste5 mil. euro, in ciuda anuntului BNR de reducere a dobanzii dereferinta.
"Scaderile din sedinta de astazi (ieri - n.a.) nu cred careprezinta inceputul unor corectii de amploare in piata. De altfel,nu cred in varianta unor corectii de amploare in perioadaurmatoare. Cred mai degraba intr-o noua pauza pentru Bursa locala,piata reluand cresterea in apropierea raportarilor financiaretrimestriale", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct peoperatiuni in cadrul societatii de intermediere PrimeTransaction.
Titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat scaderile siin sedinta de ieri, actiunile bancare coborand cu 1,3% fiecare. Sititlurile OMV Petrom (SNP) au inregistrat din nou pierderi,actiunile companiei petroliere coborand cu aproape 2,6% fata dereferinta, la pretul de 0,34 lei/actiune.
In ciuda corectiilor din piata, actiunile Condmag Brasov (COMI) siAerostar Bacau (ARS) au inregistrat aprecieri de peste 8% fiecare,consemnand astfel printre cele mai mari cresteri din sedinta deieri. Titlurile Condmag au urcat la pretul de 0,92 lei/actiune, intimp ce actiunile Aerostar au atins nivelul de 1,05lei/actiune.
"Titlurile Condmag au iesit in evidenta astazi (ieri - n.a.)intrucat actiunile vor intra in componenta indicelui BET, pe masurace titlurile Rompetrol Rafinare vor fi scoase din cadrul indicelui.Aceasta decizie a determinat o reactie pozitiva din parteainvestitorilor. Aprecierile pe Aerostar cred ca se datoreaza inprincipal randamentelor anuntate de companie pentru dividendele pe2009", a explicat Necula.
Cele mai mari aprecieri din piata au fost inregistrate insa deactiunile Contor Grup Arad (CGC) si Uztel Ploiesti (UZT), care auurcat cu 13% si respectiv 11,1% fata de cotatia de vineri.
La categoria societatilor financiare, actiunile SIF Banat-Crisana(SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere din grupa, de 1,2%fata de referinta. In top, au urmat cresterile SIF Oltenia si SIFMuntenia (SIF4), de 1,1%.
"Saptamana aceasta cred ca vom vedea in continuare aceeasievolutie, in conditiile in care investitorii se pregatesc de ominivacanta. Nu cred ca vom vedea o crestere a lichiditatii inpiata, iar in lipsa unor repere locale, acestia isi vor indrepta simai mult atentia catre extern", a mai adaugat Necula.
Pe extern, principalele piete europene inregistrau scaderi, cea maimare corectie fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40, carecobora cu peste 0,3% fata de referinta. Piata americana, redata deevolutia indicelui Dow Jones, deschidea in urcare, cu un avans depeste 0,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Aerostar Bacau (ARS) si Condmag Brasov(COMI), care ieri au inregistrat cresteri puternice, de peste 8%fiecare.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au reusit sainchida in urcare sedinta de ieri, insa cu cresteri moderate.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua sa inregistreze pierderi.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), careau revenit ieri pe minus, in ciuda cresterii pretului latitei.
  • Evolutia titlurilor Contor Group Arad (CGC), care au consemnatcea mai mare apreciere din piata in sedinta de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO