Burse - Fonduri mutuale

Nici cresterea pietelor straine nu va avea forta sa sustina acum Bursa

Nici cresterea pietelor straine nu va avea forta sa sustina acum Bursa
01.06.2010, 23:07 21

Bursa de la Bucuresti a accentuat corectiile in sedinta de ieri,cea mai mare scadere din piata fiind consemnata de indicele celorcinci societati financiare BET-FI, care au pierdut aproape 2,5%fata de referinta, coborand astfel sub pragul de 20.000 de puncte.Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, apierdut 1,8% fata de referinta, urmat in top de indicele energeticBET-NG, care a pierdut 1,2% fata de cotatia de luni.

Valoareatranzactiilor s-a redus considerabil, de la peste 9 mil. euro,rulajul raportat luni, la putin peste 3 mil. euro.

"Lichiditatea pietei va continua sa scada, mai ales ca urmeazaluni de vara, iar in piata nu vor mai exista investitori care sasustina cotatiile. Orice variatie a indicilor externi va firesimtita mai puternic pe plan local, si chiar daca indicii externivor evolua pe plus, cu variatii reduse, nu cred ca indici de pe BVBvor inregistra o evolutie pozitiva", a explicat Adrian Ciudin,directorul de tranzactionare al societatii de intermediereCarpatica Invest, firma de brokeraj a Bancii Carpatica.

Ieri, principalii indici europeni evoluau pe minus, cu corectiide pana la 1,3%, cea mai mare scadere fiind consemnata deindicatorul britanic FTSE 100. Indicele german DAX consemna cea maimica scadere din regiune, de putin peste 0,9%.

Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare,cu o apreciere de sub 0,1% fata de cotatia de luni.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdutaproape 3,9% fata de referinta, coborand la pretul de 0,875lei/uniate. In top au urmat scaderile SIF Oltenia (SIF5) de 3,5% siSIF Banat-Crisana (SIF1) de 3,1% fata de cotatiile de luni. Cea maimica scadere la aceasta categorie a fost inregistrata de titlurileSIF Transilvania (SIF3), care au pierdut doar 0,9% fata dereferinta.

"In ciuda corectiilor puternice din ultima perioada cred ca incontinuare suntem pe un trend ascendent, dar la limita de jos. Unnou prag suport pe societatile financiare il vad la 14-15 mii depuncte. Daca o sa asistam la o scadere sub acest prag, cred caputem spune ca suntem deja pe trend descendent", a mai spusCiudin.

Indicele BET-FI a inchis ieri la nivelul de 19.750 depuncte.

Corectia pe BET a fost determinata in principal de scaderileinregistrate de titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au pierdut intre 0,8% si respectiv 2% fata de referinta.

Titlurile societatii de intermediere Broker din Cluj (BRK),singura societate de brokeraj prezenta pe BVB, au inregistrat oscadere de peste 4,2% fata de cotatia de luni, coborand la pretulde 0,248 lei/unitate.

"In continuare cred ca vom vedea o reducere a volatilitatii inpiata, fara miscari prea abrupte pe indici. Pe emitenti vom vedeavariatii mai ample, in functie de ce speculatii apar in piata", aincheiat Ciudin.

Cele mai mari scaderi din sedinta de ieri au fost inregistratede companiile din sectorul constructiilor Romcarbon Buzau (ROCE) siTransilvania Constructii (COTR), de peste 9% fiecare.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care dupa ousoara revenire au revenit pe scadere, ieri inregistrand cel maimare declin din sector.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au acceleratscaderea in sedinta de ieri, coborand sub pragul de 20.000 depuncte.
  • Evolutia titlurilor Alumil Rom Industry (ALU), care a anuntatreluarea planurilor de investitii la Filipestii de Padure, dupa 3ani de pauza.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care revin pe scadere,dupa ce pretul titeiului a coborat sub pragul de 75dolari/baril.
  • Evolutia companiilor din sectorul constructiilor Romcarbon(ROCE), Transilvania Constructii (COTR) sau Artrom (ART), carecontinua sa inregistreze scaderi puternice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO