Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT Securities: Fondurile straine au fortat o iesire de pe BVB

Nilas, BT Securities: Fondurile straine au fortat o iesire de pe BVB
17.05.2010, 23:44 34

Bursa locala a trecut in sedinta de ieri pe pierdere,principalii indici bursieri coborand sub nivelul din decembrie2009. Cea mai mare corectie dintre indicatori a fost consemnata deindicele BET-FI, care a coborat cu 7,9% fata de cotatia de vinerisi cu 2,3% fata de ultima cotatie din decembrie 2009. Indicele amarcat scaderi chiar si de peste 10% intra-day, cea mai marescadere la aceasta cotatie fiind inregistrata de titlurile SIFOltenia. Valoarea transferurilor pe piata de actiuni a depasit 11,6mil. euro, in timp ce intreg rulajul pentru sedinta de ieri s-aridicat la 13,7 mil. euro, restul tranzactiilor fiind desfasuratepe piata de obligatiuni si piata futures.

"Am asistat la o iesire masiva de capital de pe piata. Tinandcont de lichiditatea foarte mare, cu mult peste media zilnicaobisnuita pentru BVB, cu siguranta este vorba despre un fond strainde investitii care a fortat iesirea de pe piata locala. Din cauzadimensiunii reduse a pietei locale, am vazut aceasta miscare peindici", a explicat Rares Nilas, directorul executiv al societatiide intermediere BT Securities.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai marecorectie la categoria societatilor financiare, de peste 9,5%,actiunile coborand la pretul de 1,42 lei/unitate. In top au urmatcorectiile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 8,3%, SIF Moldova (SIF2),de aproape 8% si SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu 6,8%. Ceamai mica corectie la aceasta categorie a fost consemnata deactiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 6,3% fata decotatia de vineri.

"Este greu de apreciat un singur factor care a generat aceastaiesire masiva. Este mai degraba vorba despre un cumul de factori,atat interni, dar mai ales internationali. De altfel, cred ca peste60% din ceea ce se intampla pe piata locala este determinat decontextul international", a mai spus Nilas.

Titlurile bancare au inregistrat, de asemenea, scaderi puternicein sedinta de ieri, actiunile BRB si Banca Transilvania (TLV)coborand cu 4,3% si respectiv 6,3% fata de referinta. Tot insectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut 9,3%fata de cotatia de vineri, coborand la pretul de 0,262lei/unitate.

"Corectia a fost amplificata si de pierderile pietelor externeinregistrate spre inchidere in sedinta de vineri", a spus RaresNilas.

13 titluri au inregistrat ieri scaderi de peste 10%, cele maimari pierderi, de peste 14%, fiind inregistrate de actiunile ComcmConstanta (CMCM), Boromir (SPCU), Carbochim (CBC) si PetrolExportimport (PEI).

"Ne asteptam la o corectie a pietei ceva mai lenta. Nu cred case astepta cineva la o corectie atat de dura, in conditiile in carepietele europene evoluau astazi (ieri - n.a.) usor in urcare. Pepiata locala, deja discutam de pierdere la nivelul indicilor", acontinuat Nilas.

Indicele bursier paneuropean Eurostoxx 50 inregistra ieri oapreciere de 1,2%, cea mai mare crestere din regiune fiindconsemnata insa de indicatorul german DAX, de 1,5% fata de cotatiade vineri. Bursa americana deschidea in scadere ieri.

"Este foarte greu de apreciat modul in care va evolua piata inperioada urmatoare, sa spui care este tendinta pietei locale. Maastept la o revenire in sedinta de maine (azi - n. a.), dar nu credca va compensa corectia", a incheiat Nilas.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri au trecutpe pierdere, cu o scadere de 2,6% fata de decembrie 2009.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care auinregistrat corectii puterncie in sedinta de ieri, de peste6%.
  • Evolutia titlurilor Prodplast (PPL), compania trecand pepierderi in primele trei luni ale 2010.
  • Evolutia titlurilor Comnord Bucuresti (COSC), dupa ce companiaa publicat afaceri in scadere, de 10 mil. lei.
  • Evolutia actiunilor Remarul 16 Februarie (REFE), dupa cecompania a raportat afaceri mai mici cu 15% in primultrimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO