Burse - Fonduri mutuale

Nimic nu mai mişcă Bursa. Investitorii au plecat în vacanţă

Nimic nu mai mişcă Bursa. Investitorii au plecat în vacanţă
08.07.2010, 23:30 23

Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe plus, însă aîn­registrat aprecieri ex­trem de reduse, cel mai mare avans fiindcon­sem­nat de societăţile din sectorul energetic, indicele deprofil BET-NG urcând cu doar 0,8% faţă de referinţă.
Indicele BET şi indicele socie­tăţilor financiare grupate subBET-FI au urcat cu 0,4% fiecare. Brokerii apre­ciază că evoluţialaterală din ultima perioadă este cauzată în principal de lipsa deinvestitori din piaţă, fenomen care duce şi la reducerea rulajelorde tranzac­ţionare. Ieri, valoarea transfe­rurilor s-a ridicat lapuţin peste
6,5 milioane de euro, însă 1,1 milioane de euro au reprezentattranzacţii pe piaţa de obligaţiuni, iar 2,3 milioane de euro s-aurealizat pe RASDAQ într-o tranzacţie specială.
Volumul de tranzacţionare a depăşit nivelul de 21,6 milioane deunităţi, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind titlurile SIFOltenia (SIF5), cu un volum de peste 3,4 milioane de unităţi.Acţiunile au urcat cu 0,8% faţă de cotaţia de miercuri, la preţulde
1,24 lei/unitate.
"În piaţă nu se întâmplă nimic pentru că sunt foarte puţiniinvestitori activi. Mulţi sunt plecaţi, iar cei prezenţi preferă săstea în expectativă. Nu sunt nici jucători importanţi în piaţă,nici speculatori. Este o perioadă moartă pentru Bursă, în carepiaţa nu reacţionează la nimic. Era de aşteptat o astfel deperioadă, mai ales pe timp de vară", a declarat Octavian Dragolea,directorul sucursalei IFB Finwest din Bucureşti.
Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fostînregistrată de titlurile SIF Transil­vania (SIF3), care au urcatcu peste 1,2% faţă de cotaţia de miercuri, la preţul de 0,489lei/unitate. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele dinaceastă categorie care au închis în scădere, cu o corecţie de peste0,8% faţă de referinţă.
În scădere au închis şi titlurile bancare BRD SocGen (BRD), care aupierdut aproape 1% faţă de cotaţia de referinţă, în timp ceacţiunile Băncii Transilvania (TLV) au închis în urcare, cu unavans de peste 1,4%.
Titlurile societăţii de intermediere Broker Cluj (BRK) auînregistrat un avans de aproape 2,2%, fiind cea mai mare aprecieredintre societăţile din sectorul financiar. Acţiunile Bursei (BVB)au închis şi ele în urcare, cu un avans de aproape 1,6% faţă dereferinţă.
"Cred că piaţa va evolua în acest fel până în toamnă. Întotdeaunasunt perioade de calm urmate apoi de perioade mai agitate. Însă numă aştept la o agitaţie prea mare nici din toamnă. Va fi ovolatilitate mai mare şi ceva aprecieri în piaţă, în condiţiile încare preţurile sunt în continuare mici", a adăugat Dragolea.
În sectorul energetic, titlurile societăţilor de utilităţi Transgaz(TGN) şi Transelectrica (TEL) au revenit pe minus, cu corecţii depână la 0,6% faţă de referinţă. Titlurile companiei pe­troliere OMVPetrom (SNP) au închis în urcare, cu un avans de 1,7%, evoluţiecare a susţinut şi aprecierea indicelui energetic.
Aprecieri importante au fost consemnate şi de companiile dinsectorul chimic, titlurile Azomureş Tg. Mureş (AZO) şi Oltchim Rm.Vâlcea (OLT), înregistrând creşteri de 1,4% şi respectiv 4,5% faţăde referinţă.


De urmarit astazi

  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care au redus din ritmul de apreciere din ultimele şedinţe, iaracţiunile BRD au revenit chiar pe scădere.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care au redus dinvolatilitate în ultima perioadă, însă se păstrează pe plus, perulaje reduse.
  • Evoluţia companiilor din sectorul chimic Oltchim Rm. Vâlcea(OLT) şi Azomureş Tg. Mureş (AZO), care ieri au închis cu aprecieriputernice.
  • Evoluţia societăţilor din domeniul construcţiilor utilitareDafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care se păstrează pecreştere, însă au redus puternic din rulaje.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care ieri spre închidereevoluau pe creştere, cu aprecieri chiar şi de peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO