Burse - Fonduri mutuale

Nou maxim istoric pentru indicele BET

30.06.2004, 00:00 24

Indicele BET al celor mai importante companii de la Bursa a atins ieri bun nou maxim istoric la 3.045,5 puncte, in crestere cu 1,5% fata de luni. SIF-urile au inr5egistrat aprecieri similare.
De la inceputul anului indicele BET, care urmareste cele mai importante societati listate, a urcat cu peste 40%.
Companiile petroliere s-au inscris si ele pe trendul pietei, incheind ziua la cotatii superioare celor din sedinta precedenta. Actiunile Petrom au urcat cu 2,6%, aprecierea acestor titluri venind de altfel dupa o perioada destul de lunga de scadere. Pretul de inchidere a fos de 2.380 lei/actiune, iar operatiunile au insumat  3,3 miliarde de lei.
Si actiunile tuturor celor trei banci listate la Bursa au urcat ieri, cea mai mare apreciere in randul bancilor apartinand Bancii Transilvania.  Actiunile acestei banci au urcat cu 2,3%, inchiderea facandu-se la pretul de 6.700 lei/actiune. Transferurile au totalizat 8,5 miliarde de lei.
Una din cele mai mari aprecieri a apartinut actiunilor SIF Transilvania, cotate la inchidere la 8.200 lei/actiune, pret cu 100 lei mai redus decat maximul istoric atins tot luna aceasta. Pe fondul unor tranzactii de 4,7 miliarde lei, titlurile SIF Transilvania au castigat 4,5%.
Printre putinele societati care au facut exceptie de la trendul ascendent al pietei au fost SIF Oltenia si Muntenia. Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 10,3 miliarde de lei.  Pierderea inregistrata de aceste titluri s-a datorat unui ordin de vanzare venit chiar in ultima secunda de tranzactionare, care a coborat cotatia companiei la 6.950 lei/actiune, cu 50 lei mai redusa decat cotatia de la inchiderea sedintei precedente. In aceste conditii, titlurile SIF Oltenia au pierdut 0,7%. Actiunile SIF Muntenia au fost cotate la inchidere la 5.650 lei/actiune, mai jos cu 0,9% fata de pretul de luni. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 2,2 miliarde lei. Si scaderea inregistrata de aceste actiuni s-a datorat  unor ordine de vanzare venite la inchidere, tendinta SIF - urilor fiind pe parcursul zilei  in general de crestere.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au crescut si ieri, atingand destul de repede dupa deschidere, pretul maxim al zilei de 244 lei/actiune. La trei minute de la deschiderea sedintei, un investitor a cumparat un pachet de peste 3,3 milioane actiuni, la un pret de 230 lei/actiune. La inchidere, volumul actiunilor transferate depasea 17,4 milioane actiuni, din nou o lichiditate foarte buna pentru Amonil. Valorea tranzactiilor a fost de 3,9 miliarde lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 225 lei/actiune, aceste titluri urcand astfel in mai putin de doua saptamani cu aproape 70%.
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile companiei Impact Bucuresti. Titlurile Impact au inregistrat o apreciere usoara de 0,9%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 5.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,8 miliarde lei.
Actiunile Antibiotice vor reveni la tranzactionare joi, compania operand  majorarea de capital hotarata  la sfarsitul lunii aprilie. Capitalul social al companiei este de 370,6 miliarde lei, valoarea nominala  a unei actiuni fiind de 1.000 lei.



Piata Rasdaq
Un investitor a cumparat ieri 5,6% din actiunile companiei Metropolitan Leasing, singura tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 4.100 lei/actiune.
Valoarea tranzactiei a depasit 7,8 miliarde lei. Cel mai important actionar al companiei este societatea Romanel International Group, raportata saptamana trecuta cu o detinere de 17,4% , dupa incheierea unei oferte publice de cumparare lansata de Romanel pentru achizitionarea a 7,5% din actiunile Metropolitan.
O lichiditate cu mult in crestere fata de sedintele precedente au avut si actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. Cu titlurile Argus s-au derulat si mai multe tranzactii, valoarea acestora fiind de 1,1 miliarde lei.  Cotatia a oscilat tot in intervalul 22.500 lei si 23.000 lei/actiune, dar  cele mai multe din tranzactii s-au facut mai aproape de pretul minim, in aceste conditii cotatia medie mai pierzand 1,4%.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui au inregistrat din nou o apreciere usoara, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 27.000 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat totusi la pretul minim de 26.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 524 milioane lei.
Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au pierdut in medie 1,7%, cursul osciland ieri in intervalul 19.500 - 20.250 lei/actiune. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 265 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 51%.
Companiile tranzactionate la Categoria I au inregistrat rulaje extrem de reduse, toate sub 200 milioane lei.  In cadrul companiilor listate la Categoria I, actiunile Rompetrol SA (Vega) au fost cele mai tranzactionate titluri, cu operatiuni in valoare de 166 milioane lei. Sedinta de ieri a fost din nou una slaba pentru aceste actiuni, care au mai pierdut 3% la nivelul pretului mediu. Actiunile Vega s-au apropiat la zece lei de pragul de 500 lei/actiune, in ceea ce priveste pretul minim atins de aceste titluri ieri.
Actiunile companiei Asirom au facut obiectul a doua tranzactii, ambele perfectate la pretul de 1.900 lei/actiune. Cotatia medie nu a inregistrat modificari fata de valoarea precedenta. Valoarea transferurilor a fost de 105 milioane lei. Cel mai important actionar al Asirom este compania Inter Agro, care detine 38,1% din numarul total de actiuni, un alt pachet  de 19,7% fiind controlat de fondul de investitii Broadhurst.  Asirom este una din cele mai mari companii listate pe RASDAQ, cu o capitalizare de peste 35 milioane dolari, dar interesul invetitorilor pentru actiunile acestei companii a fost extrem de redus in ultimele luni.
Toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile listate pe RASDAQ au inregistrat ieri pierderi. Valoarea totala a tranzactiilor a fost mai ridicata, aceasta situatie datorandu- se in mod deosebit transferului de actiuni Metropolitan.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO