Burse - Fonduri mutuale

„Nu cred că se pune problema ca investitorii să fie resemnaţi“

„Nu cred că se pune problema ca investitorii să fie resemnaţi“

„Nu cred că se pune problema ca investitorii să fie resemnaţi“

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

08.12.2011, 00:07 445

Bursa de la Bucureşti a stagnat miercuri, într-o piaţă apatică şi în care cei mai mulţi inves­ti­tori au adoptat poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost sal­vată de opt deal-uri cu 0,2% din acţiunile BRD (BRD).

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Că­runtu crede că lichiditatea redusă este cauzată de prudenţa investitorilor în condiţiile unei crize de încredere şi de inter­pretare a fundamentelor econo­mi­ce din zona euro.

"Nu cred că se pune problema ca investitorii să fie resemnaţi pentru că pe piaţa autohtonă există argumente că acţiunile cele mai lichide sunt la preţuri încă tentante. Printre aceste argumente se regăsesc rezultatele financiare ale companiilor în acest an, randamentele divi­dendelor pentru companiile impor­tante, îndatorarea mai redusă a com­paniilor din România decât a celor simi­lare din Europa Centrală şi de Est. În plus, percepţia riscului de ţară al Ro­mâniei nu este în deteriorare, inclusiv datorită umbrelei oferite pentru 2012 de acordul cu FMI", a declarat Căruntu.

La finalul şedinţei, indicele general BET-C se plasa cu numai 0,08% peste nivelul de la închiderea sesiunii prece­den­te. Piaţa a fost pe creştere încă din pri­mele minute, însă volumele de ac­ţi­uni tran­zacţionate au fost reduse. Cu tran­s­fe­ruri de 14,7 mil. lei (3,3 mil. euro), ac­ţiunile BRD au asigurat 58% din lichi­di­ta­tea pieţei. Cea mai mare parte a rula­ju­lui titlurilor băncii a pro­ve­nit din opt deal-uri cu 0,16% din ac­ţiu­nile BRD, în valoare de 12,6 mil. lei (2,9 mil. euro).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Brokerii cred că deal-urile au fost rea­lizate între mai multe fonduri ad­minis­trate de aceeaşi companie de ad­minis­trare, pentru reaşezări de por­tofolii pentru finalul de an. Deal-urile au fost efectuate la acelaşi preţ, de 11 lei. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu doar 0,18%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic plasau in­dicele BET-NG cu numai 0,12% sub închiderea şedinţei prece­dente.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al ti­tlu­ri­lor Fondului Proprietatea (FP), a avan­sat cu 0,22%. Acţiunile FP au con­tinuat să fie cele mai lichide din piaţa prin­ci­pală, cu operaţiuni de 5,1 mil. lei, iar preţul a avansat cu 0,47%, la 0,424 lei.

"Nu cred că se poate pune pro­ble­ma ca până la finalul lunii decembrie Bursa să mai recupereze scăderea din acest an, având în vedere fundamentele macro, temerile de blocaj ale pieţelor de credit în condiţiile semnelor de între­ba­re legate de sustenabilitatea datoriilor suve­rane ale unor ţări din zona euro. Sem­nele de întrebare sunt mult prea mari pentru a se face lumină brusc, dar cred că în mod clar sentimentul de sigu­ran­ţă se va reface sustenabil în mod gradual în perioada următoare şi anul viitor", a conchis analistul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pie­ţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,5%, deşi în prima parte a şe­dinţei au fost pe verde. Inversarea liniei a venit după ce un oficial german a spus că Germania respinge propunerea de a combina cele două fonduri de salvare a statelor supraîndatorate din zona euro.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) după adunarea generală a acţionarilor care a avut loc şi în care s-a discutat printre altele revocarea din funcţia de director general a lui Constantin Roibu, propusă de nemţii de la PCC. Ieri titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare.

  • Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) după ce agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere ratingul pentru credite pe termen lung în lei al companiei.

  • Evoluţia acţiunilor internaţionale, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri în scădere cu 0,7%. La aceeaşi oră, bursele europene consemnau pierderi de până la 2%. Indicele german DAX pierdea 1,6%, iar cel francez se corecta cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO