Burse - Fonduri mutuale

Nu va creste presiunea la vanzare. Sunt asteptari de prag pe SIF-uri

Nu va creste presiunea la vanzare. Sunt asteptari de prag pe SIF-uri
11.02.2010, 23:10 29

Bursa de la Bucuresti a inregistrat scaderi pe linie ieri,corectiile fiind insa de mica amploare, cea mai mare deprecierefiind consemnata de societatile financiare, care au coborat cu 0,9%fata de cotatia de miercuri.

Valoareatranzactiilor cu actiuni de ieri abia a depasit 4,1 mil. euro,brokerii fiind astfel de parere ca in piata sunt inca asteptarimari de crestere, in special pe SIF-uri.

"Reducerea volumelor de tranzactionare, precum si deprecierearedusa a indicilor ma fac sa cred ca in continuare sunt asteptarimari in piata. In plus, nu s-a creat presiune la vanzare, nicimacar pe SIF-uri, care au primit aviz negativ de la comisiaeconomica din Camera Deputatilor. Cred ca investitorii prefera operioada de asteptare, deoarece pentru moment pare prea riscant satranzactionezi in perioada urmatoare", a declarat Darie Moldovan,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Brokerdin Cluj.

Cele mai mari scaderi la categoria societatilor financiare aufost consemnate de titlurile SIF Moldova (SIF3) si SIFBanat-Crisana (SIF1), ambele coborand cu aproape 1,5% fata decotatia de miercuri.

Cel mai mare rulaj la aceasta categorie l-au inregistratactiunile SIF Oltenia (SIf5), de aproape 3 mil. lei, insa titluriles-au depreciat cu 0,7%, pana aproape de pretul de 1,54lei/actiune.

"Piata va evolua in acelasi stil si saptamana viitoare, candsunt asteptate alte stiri pe SIF-uri cu privire la majorareapragului. Indiferent de stiri, vom vedea o crestere a tensiunii inpiata", a adaugat Moldovan.

Valoarea tranzactiilor pe piata de obligatiuni a atins aproape30 de milioane de lei, fiind cel mai mare rulaj din acest an peaceasta piata, brokerii fiind de parere ca transferurile suntderulate de catre fonduri straine institutionale.

"Cei care investesc in aceste instrumente cauta plasamente maisigure, iar cresterea volumelor de tranzactionare pe obligatiuniurmeaza tendinta de reducere a dobanzii de referinta a BNR. Tinandcont de rulajul mare, cred ca este vorba despre o rebalansaredesfasurata de fonduri straine de investitii", a explicatMoldovan.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) auinregistrat cea mai mare coretie din sector, de 1,3% fata dereferinta.

Titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) aurevenit pe minus, cu o corectie de 0,5% fata de cotatia demiercuri, coborand astfel de pe maxime.

Titlurile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu unavans de 0,6%, pana la pretul de 182 lei/actiune.

"Incertitudinea mare de pe piata locala duce la o corelare maiputernica cu pietele externe, si cel putin in sedinta de astazi(ieri - n. a.), BVB a evoluat la fel ca piata futures americana", amai spus Moldovan.

Titlurile Mechel Targoviste (COS) si Turbomecanica (TBM) auinregistrat cele mai mari aprecieri din piata, de 7,5 procente sirespectiv 4,4 procente. La polul opus s-au situat actiunile Uztel(UZT) si Turism Felix (TUFE), care au pierdut 5,3 procente sirespectiv 3,1 procente. Principalele piete externe au evoluat ieriin scadere moderata fata de referinte.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inchis peminus sedinta de ieri. SIF3 si SIF 5 publica astazi rezultatelefinanciare preliminate pentru 2009
  • Evolutia titlurilor Bancii Carpatica (BCC), pe fondulpublicarii rezultatelor financiare pentru anul trecut.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la titei.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), avand in vedere cresterea consumului deenergie.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care par sa revina pe scadere, dupa o evolutie in linie ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO