Burse - Fonduri mutuale

O revenire usoara, dar pe o lichiditate redusa

22.04.2005, 21:14 15

Bursa a inregistrat ieri o revenire usoara dupa scaderea puternica pe care a suferit-o miercuri, indicii BET si BET-C urcand cu 1,7%. Actiunile SIF, in ultima zi in care mai puteau fi tranzactionate, inainte de suspendarea lor pentru derularea AGA, au castigat in medie 0,5%.

Brokerii considera ca pentru a creste mai puternic piata nu are nevoie decat de un "impuls" din partea investitorilor mari. "Eu spun ca sunt bani disponibili din partea investitorilor mari, dar acestia asteapta sa se aseze piata, sa vada exact pana unde se poate duce in jos", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.

"Daca intra mai multi investitori mari, se ''elibereaza'' practic conturile multor investitori romani, conturi care sunt ''blocate'' in urma declinului puternic al pietei", a adaugat Rusu. Practic, brokerii spun ca piata scade tocmai din cauza faptului ca nu exista sustinere puternica la cumparare, in conditiile in care imediat ce apar cresteri ceva mai importante pe unele titluri, investitorii se si "reped" sa-si marcheze profitul.

Brokerii considera ca saptamana viitoare ar putea sa aduca cresteri mai importante pentru piata. "Toti investitorii isi fac calcule in aceasta perioada si se gandesc la orizontul de timp pentru investitiile lor, avand in vedere si problema cu impozitul pe castiguri de capital", a precizat Rusu.

El spune ca, in ceea ce priveste evolutia SIF-urilor, dupa AGA din aceasta saptamana, actiunile acestor companii ar putea sa inregistreze o crestere mai puternica doar daca se hotaraste in cadrul Adunarii Generale Extraordinare ridicarea pragului de detinere la 1%. "Altfel, pe SIF-uri nu va fi o crestere puternica pana nu se va sti exact care este situatia cu proiectul legislativ prin care ar trebui sa se ridice pragul de detinere la 5%. Dividendele pe care SIF-urile le dau sunt nesemnificative fata de oscilatiile preturilor din piata ale acestor actiuni", spune Nicolae Rusu.

Lichiditatea pietei a fost din nou redusa si totodata in scadere fata de sedinta precedenta. Tranzactiile cu actiuni listate pe Bursa au insumat ieri 140,5 mld. lei (3,8 milioane de euro).

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania, care au realizat un rulaj de 44,3 miliarde de lei (1,2 mil. euro). Titlurile bancii au recuperat complet pierderea din sedinta precedenta, ieri inchizand la 13.500 lei/actiune, in crestere cu 6,3%.

O crestere importanta, dupa o scadere si mai importanta inregistrata miercuri, au avut si actiunile SSIF Broker, care au castigat 6,6% la inchidere. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 24.100 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 2 mld. lei (aproximativ 55.000 de euro).

Actiunile Turbomecanica au pierdut 12%, dupa trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de dividendele pe care compania le va acorda. Cu aceste titluri s-au realizat tranzactii de 2,1 mld. lei (peste 59.000 de euro).



Carpatica trece la Categoria I

Incepand de marti, 26 aprilie, actiunile Bancii Comerciale Carpatica vor intra la Categoria I a Bursei. In prezent, actiunile sunt listate la Categoria a II-a. Ultima cotatie pentru acestea a fost de 4.500 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Dupa o scurta perioada de liniste, in care au reusit o stabilizare a cursului, actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila au reluat trendul descendent, inregistrand ieri o scadere de 6,9%.

Pretul de tranzactionare al titlurilor Braiconf a coborat in cursul sedintei de tranzactionare de ieri pana la un minim de 53.000 lei/actiune. Pe final, cumparatorii si-au facut si ei simtita prezenta pe piata, determinand o usoara revenire a cursului, pana la 54.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor realizate cu actiuni Braiconf s-a ridicat la 1,4 miliarde de lei (39.000 de euro).

La categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile companiei de asigurari Asirom, cu transferuri in valoare de 0,7 miliarde de lei (19.000 de euro). Pe fondul acestei lichiditati destul de reduse, evolutia cursului titlurilor Asirom a fost una spectaculoasa. Pretul de pornire al actiunilor Asirom in sedinta de ieri a fost de 4.200 lei/actiune, in conditiile in care acestea inchisesera sedinta anterioara la nivelul de 3.750 lei/actiune. Pana pe final, pretul a urcat la 4.500 lei/actiune, marcand o apreciere de 20%.

Dintre emitentii listati la categoria de baza, Biofarm a reusit din nou un rulaj de peste 3 miliarde de lei (circa 88.000 de euro). Pretul de tranzactionare al actiunilor Biofarm a continuat sa scada, inchizand sedinta la nivelul minim de 3.500 lei/actiune. Totusi, cea mai mare parte a tranzactiilor s-au realizat la cotatia de 3.600 lei/actiune, pretul mediu de tranzactionare coborand cu 0,3% fata de sedinta precedenta.

Pe pozitia a doua din punct de vedere al rulajului s-au situat ieri actiunile societatii Generalcom Bucuresti, care au facut obiectul a doua tranzactii importante, prin care s-a transferat peste 1,2% din capitalul social. Valoarea celor doua tranzactii a depasit 2,9 miliarde de lei (80.000 de euro). Pretul de tranzactionare a fost de 16.000 lei/actiune.

Printre cele mai tranzactionate titluri ale sedintei de ieri s-au aflat si actiunile producatorului de lactate Albalact, cu transferuri de peste 1 miliard de lei (28.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Albalact a cunoscut o evolutie descendenta, coborand pana la un minim de 13.000 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Cursul mediu a fost de aproximativ 13.800 lei/actiune, mai mic cu 7,8% fata de ziua precedenta. Capitalizarea bursiera a societatii se ridica in prezent la 7,4 milioane de euro.

Dupa o serie de deprecieri consecutive, indicele RASDAQ-Compozit, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate pe RASDAQ, a reusit ieri o apreciere de 0,2%. catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO