Burse - Fonduri mutuale

O săptămână decisivă: dacă Petrom nu e, nimic nu e

O săptămână decisivă: dacă Petrom nu e, nimic nu e

Autor: Stefan Musgociu

11.07.2011, 00:05 686

Astăzi începe sezonul ra­por­tărilor financiare din SUA, cea maimare eco­no­mie a lu­mii, care pot să influenţeze şi evo­lu­ţiaacţiunilor de pe Bursă în mă­su­ra în ca­re aşteptărileinvestitorilor nu sunt în con­formitate cu rezultatelecompaniilor.

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,49%, în linie cubursele externe, într-o piaţă apatică. "Impactul pozitiv almăsurilor de stabilizare macroeconomică şi păstrarea în pa­rametriiconveniţi cu instituţiile fi­nanciare internaţionale şi ComisiaEuropeană au fost deja incluşi în aşteptările pieţei înainte ca o adoua agenţie de rating să confirme aceste progrese. Impactulpozitiv suplimentar se va vedea, gradual, în timp dacă şiconjunctura generală a pieţelor de capital va permite", a declaratFlorin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank.

Piaţa a deschis şedinţa de vineri în creştere uşoară, însă dupăprimele două ore cotaţiile celor mai multe acţiuni au revenit înjurul nivelurilor de la finalul sesiunii precedente.

După ora 15:30, odată cu publicarea unor date cu mult subaşteptări despre piaţa muncii din SUA, pieţele externe au începutsă scadă, influenţând negativ şi bursa de la Bucureşti.

Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin,consi­deră că tranzacţiile cu majoritatea ac­ţiu­nilor au fostrealizate de mici in­ves­titori, care se bazează mai mult pe"senti­ment" decât pe date funda­men­tale şi fac plasamente peperioade scurte de timp.

"Jucătorii de calibru sunt pe acţiuni gen BRD, Petrom şi FondulProprie­tatea, unde sunt şi volume mari. În rest, piaţa estedominată de speculatori care merg mai mult pe sentiment şi niciaceştia nu sunt mulţi, deoarece suntem într-o perioadă de vacanţă.Micii investitori nu intră pentru portofoliu, pe termen lung, ciintră azi şi ies peste o săptămână. Dacă în piaţă erau mai mulţiinvestitori, cred că vedeam mişcări mai ample după ce datele dinSUA cu mult sub aşteptări au dus bursele externe pe scădere. Fiindo piaţă mică, de regulă, orice mişcare pe bursele mature esteam­pli­ficată la noi, însă perioada de vacanţă atenuează vizibilimpactul ştirilor de orice gen", a explicat brokerul.

La ora 11:24 a fost realizată o tranzacţie specială cu 0,14% dinacţiu­nile BRD, în valoare de 14,2 milioane de lei. Deal-ul a fostefectuat la 14,2 lei, cu 0,5% peste ultima cotaţie de joi.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,47%, la 0,536lei, în timp ce titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) auscăzut chiar la închidere cu 1,48%, la 0,399 lei.

Ciudin nu crede că investitorii îşi lichidează din poziţiipentru a avea bani să subscrie în oferta prin care statul vrea săvândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom.

"Dacă oferta se va face la un preţ peste cel de acum din piaţă,cam pe la 0,42 - 0,43 lei/acţiune, cred că vom ve­dea un optimismal investitorilor, atât pentru acţiunile Petrom, cât şi pentru altetitluri din piaţă. În urma ofertei, este posibil ca acţiunilePetrom să ajungă la rulaje apropiate de cele ale FonduluiProprietatea, pentru că free-float-ul va creşte considerabil.Străinii care vor cumpăra la Petrom nu cred că nu se vor uita şispre alte acţiuni", a mai spus brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO