Burse - Fonduri mutuale

Optimismul extern limiteaza corectiile venite din incertitudinea interna

Optimismul extern limiteaza corectiile venite din incertitudinea interna
17.11.2009, 23:09 19

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu scaderi pelinie, cea mai mare corectie dintre indicii inregistrand-osocietatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care aupierdut 1,7% fata de referinta.

Cele mai lichide zece companii din piata, cuprinse in indiceleBET, au pierdut 1,1%, in timp ce companiile din sectorul energetic,redate de evolutia indicelui BET-NG, au inregistrat o corectie de1% fata de referinta. Lichiditatea s-a redus semnificativ fata de sedinta precedenta, laputin sub 4 mil. euro.

Brokerii sunt de parere ca pana la alegerile prezidentiale deduminica piata va continua sa evolueze in stagnare, pe olichiditate si volatilitate redusa, incertitudinile privind stareasi evolutia economiei fiind prea mari si tinand astfel investitoriide-o parte de piata.

Pe de alta parte, amploarea corectiilor a fost limitata deoptimismul de pe pietele externe.

"Daca piata s-ar corela perfect cu pietele externe, bursa localaar trebui sa se aprecieze. Pe de alta parte, tinand cont de stareaactuala a economiei romanesti, piata ar trebui sa mai coboare dinpreturi. Sunt doua tendinte ale pietei care se anuleaza reciproc sicare stagneaza piata la nivelurile actuale. Cred ca dupa alegeriinsa acest efect de echilibru va disparea, iar piata va inclinaintr-o parte sau alta, in functie de datele din economie care voraparea", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatiide intermediere BT Securities.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), alaturi de actiunile Petrom (SNP),au fost cele mai tranzactionate unitati din piata, cu volume careau depasit 2,7 milioane de titluri. Ambii emitenti au inregistratpierderi de 1,7% si respectiv 1,5% fata de referinta. Cea mai marescadere la categoria societatilor financiare o au insa titlurileSIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 2,3% fata dereferinta. In top au urmat scaderile titlurilor SIF Moldova (SIF2),de 1,9%, si ale actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,8%.

"Toata aceasta perioada de dinaintea alegerilor nu pot spune caa daunat pietei locale. Nu am vazut corectii de amploare, ba maimult, bursa a crescut in aceasta perioada. Efectul s-a resimtit inscaderea lichiditatii pietei si implicit in diminuareavolatilitatii. Dupa alegeri variantele pentru piata locala, fie eleoptimiste sau pesimiste, vor fi extreme", aadaugat Nilas.

In sectorul energetic titlurile Transelectrica (TEL) au reusitsa inchida sedinta in urcare, cu un avans de 1,6% peste referinta,in timp ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC)au pierdut 1,2% fata de referinta.

Cea mai mare crestere din piata au inregistrat-o titlurileTeraplast (TRP), care au urcat cu 4% peste referinta, urmate in topde aprecierile Electrocontact (ECT), care au avansat cu 3%, fata dereferinta.

La polul opus s-au situat actiunile Electroaparataj (EPT), careau pierdut 14,7% fata de referinta, urmate in top de scadereaRemedia (RMAH), de 7,4% sub referinta.

Principalale piete europene inregistrau ieri corectii, de maxim0,6% pe indicele britanic FTSE 100, in vreme ce bursa americanadeschidea in urcare cu un avans de 0,1% pe indicele Dow Jones.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continuacorectia inceputa vineri si accentueaza ritmul scaderilor.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe scaderi, cu corectii modeste.
  • Evolutia companiilor farma Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm(BIO), care in ultimele sedinte inregistreaza pierderi consistente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO