Burse - Fonduri mutuale

Ori la bal, ori la spital: pariurile investitorilor incep sa se mute pe actiunile riscante

Ori la bal, ori la spital: pariurile investitorilor incep sa se mute pe actiunile riscante
24.09.2009, 19:02 35

Daca la inceputul anului unele actiuni mai mici de pe Bursainregistrau corectii fata de maximele anului 2007 de peste 90% sise confruntau cu probleme financiare, in prezent aceleasi actiunisunt vizate de investitorii care vor sa profite de cresterileacestora si urca preturile si cu 15% intr-o zi in asteptarea uneiredresari la nivel financiar al acestora.

Un exemplu este cel al actiunilor Dafora Medias (DAFR), care auramas ieri fara vanzatori dupa o apreciere pana la limita maxima devariatie pentru o sedinta, de 15%. Firma de foraj si constructii afost in debutul anului tinta unor speculatii privind insolventa,dupa ce o firma a cerut in instanta deschiderea procedurii pentru odatorie de 36.800 de lei. In prezent investitorii au revenit lacumparare pe aceste titluri vandute anterior in exces, dupa cefirma a raportat profit pe primul semestru si piata de constructiisi-a temperat caderea. Mai mult, compania este in cursa pentru uncontract de 36 mil. euro cu Romgaz, care i-ar asigura afacericonsistente pentru urmatorii ani.

Desiau adus un randament de 300% din februarie, cand au atins minimele,titlurile Dafora n-au recuperat decat o mica parte din scadereaanterioara, fiind nevoie de inca o apreciere de 10 ori pentru areveni la maximele din 2007.

Investitorii sunt dispusi sa-si asume riscuri maimari

Analistii spun ca dupa aprecierile mari inregistrate deactiunile lichide din ultimele luni, investitorii au inceput sa seorienteze si spre actiunile mai mici, care au scazut puternic in2008. "Sunt doua aspecte care trebuie luate in calcul, si anumescaderea aversiunii fata de risc si diminuarea potentialului decrestere al companiilor lichide. Companii gen Petrom, BRD, BancaTransilvania, Transgaz au recuperat cel mai mult din maximeleatinse in anul 2007. Pe de alta parte, actiunile mai putin lichide,dar care au foarte mult de recuperat fata de maximele istoriceatinse, au revenit in atentia investitorilor, inregistrand cresteriimportante si rapide", spune Andreea Gheorghe, responsabiluldepartamentului de analiza in cadrul societatii de brokerajIntercapital Invest.

Analistii cred ca in conditiile unor perspective incerte si alipsei de repere fundamentale la nivelul companiilor, acestia aupreferat in prima faza titlurile lichide, care apartin si celor maimari si stabile companii de pe Bursa.

Odata cu avansul pietei si revirimentul economic la nivelmondial, riscul pentru achizitii pe Bursa s-a diminuat, iarinvestitorii prefera in prezent actiuni mai subevaluate, dar cu unrisc mai ridicat.

"Scenariul acesta nu este unul nou. Si in 2007 aceleasi actiunifaceau furori si ajungeau la valori ale capitalizarilor de 6-7 orimai ridicate decat nivelul afacerilor, fiind vizate in special deinvestitori speculativi. Daca luam Amonil, problemele sunt departede a fi rezolvate. In alte cazuri, riscurile de insolventa s-audiminuat ca urmare a unei imbunatatiri a indicatorilor de sentimentsi a cresterii increderii in viitoarea activitate operationala",spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrulsocietatii de intermediere Broker Cluj.

El considera ca avansul semnificativ al acestor titluri intr-operioada scurta se datoreaza lichiditatii mai reduse a actiunilorrespective, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au sisuferit anterior corectii puternice.

Care sunt cele mai riscante pariuri

"Cred ca cele mai riscante sunt companiile cu datorii foartemari si cu marje de profitabilitate redusa precum Oltchim, Amonilsi chiar Flamingo, acestea din urma avand nevoie de un sistem definantare si de lichiditati pentru a-si continua activitateaoperationala. Actiunile Compa cred ca sunt evaluate destul decorect in piata la acest moment. Titlurile Impact consider ca auscazut prea abrupt si sunt subevaluate si in cazul acestor douacompanii din urma nu se intrevad probleme importante", este deparere Danciu.

Analistul de la Broker Cluj spune ca daca se anticipeaza unscenariu de relansare economica, trebuie sa se aiba in vedereindicatori precum ponderea capitalizarii in afacerile companiilor,in timp ce intr-un scenariu negativ, mai importanti pentru ocompanie sunt indicatorii de solvabilitate.

Analistii spun ca urmatorul pas ar putea fi orientareainvestitorilor spre actiuni de pe RASDAQ, care la fel auinregistrat cresteri semnificativ mai mici fata de cele de pe Bursaanul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO