Burse - Fonduri mutuale

OTP cauta 8 mil. lei pe Bursa pentru un nou fond de investitii

OTP cauta 8 mil. lei pe Bursa pentru un nou fond de investitii

Dan Popovici, director de investitii la societatea OTP Asset Management

04.11.2009, 23:20 54

La doar o luna de la intrarea la tranzactionare a fonduluiinchis cu capital garantat WiseRo (simbol bursier WRO), OTP AM,divizia de administrare a investitiilor a OTP Bank, deruleaza onoua oferta publica in vederea listarii fondului OTP Green Energy,recent autorizat de arbitrul pietei de capital.
OTP Green Energy este un fond inchis de investitii cu capitalgarantat. Fondul garanteaza ca la finalul duratei de viata, peste42 de luni, investitorii vor obtine un castig de cel putin12%.
Fondul urmareste evolutia indicelui european ERIX, ce inglobeazaperformanta pretului actiunilor a zece companii europene active insectorul energiei regenerabile. Fiind un produs structurat, fondulnu investeste direct in actiunile acestui indice.
"Pana la 80% din activele fondului vor fi plasate in instrumente cuvenit fix, precum titluri de stat, depozite si obligatiuni, curestul de 20% din active urmand a fi deschis un contract de tipoptiune pe indicele ERIX", a spus Dan Popovici, director deinvestitii la societatea OTP Asset Management.

De unde vor veni randamentele fondului
Cele mai ridicate ponderi in indicele ERIX sunt detinute deactiunile companiei britanice Vestas, producatoare de turbineeoliene (peste 25%), cele ale producatorului de turbine eolineGamesa, precum si cele ale diviziei Iberdrola Renovables, ambele cupeste 10%.
"Prin listarea OTP Green Energy, vom aduce la Bursa un sectorinexistent, cel al energiei regenerabile. Astfel, investitoriilocali vor putea sa ia parte la un sector care prezinta unpotential ridicat de crestere in urmatorii ani", a spus CatalinIancu, presedintele OTPAM.
Indicele ERIX Price Return apartine companiei franceze SociŽtŽGŽnŽrale, compozitia acestuia fiind asigurata de compania elvetianaSustainable Asset Management.
Oferta de titluri OTP Green Energy a inceput ieri, 4 noiembrie, siia sfarsit pe 2 decembrie. Oferta publica este de minim 40.000 deunitati Green Energy, in valoare totala de 8 milioane de lei, cuposibilitatea ca acest prag sa fie ridicat pana la 85.000 deunitati in valoare de 17 mil. lei. Suma minima cu care uninvestitor poate participa la oferta este de 200 lei, echivalentulunei unitati de fond.
In premiera, investitorii vor putea subscrie prin internet
Societatea de brokeraj Intercapital Invest, intermediarul ofertei,pune la dispozitie clientilor platforma online ktrade.ro pentrusubscrieri in cadrul ofertei OTP Green Energy. Investitorii mai potsubscrie si la sediul societatii de brokeraj, la unitati bancareale BRD si OTP Bank. Investitorii care subscriu prin intermediulOTP Bank beneficiaza si de dobanzi preferentiale la depozite, depana la 11,7% la lei si de pana la 5% pentru sumele in euro, dacaacceseaza produsul OTP Premium Green.
Dupa incheierea ofertei, OTP Green Energy va fi al doilea fondinchis de investitii cu capital garantat listat, numarul fondurilorinchise listate la Bursa urcand astfel la patru.
Oferta OTP Wise a inregistrat cel mai ridicat nivel desuprasubscriere de la IPO-ul lansat de Transgaz la finele lui 2007.In aceasta vara, investitorii au subscris aproape cu 50% mai multdecat valoarea ofertei, pana la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro). Inprima luna de tranzactionare, unitatile WRO s-au depreciat cu peste15%, in conditiile in care principalul indice bursier BET a pierdut0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO