Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Aşteptările mele sunt uşor pozitive pentru lunile de vară

Panait, KTD: Aşteptările mele sunt uşor pozitive pentru lunile de vară
14.07.2010, 23:39 17

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri cu creşterimodeste pe fondul unui rulaj scăzut, de 3,3 mil. euro. Indicele BETa urcat cu 1,4%, în principal ca urmare a avansului de 5,2%, altitlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au recuperat pierderiledin şedinţele precedente cauzate de scandalul din jurul acuzaţiilorde manipulare a pieţei de către unii şefi ai băncii.
SIF-urile au plusat în medie cu 0,13%, iar indicele general BET-C aafişat un avans de 0,8%.
Creşterile bursei locale au fost nesemnificative în ciuda ştirilorpozitive de pe piaţa americană, acolo unde primele date alecompaniilor pe T2 au fost peste aşteptări, iar pe plan europeaninvestitorii au arătat un interes major pentru obligaţiuni alePortugaliei şi Italiei. Acţiunile Intel înregistrau înpredeschidere un avans de 7% ca urmare a raportării rezultatelor latrimestru.
Avansurile atât de pe piaţa locală, cât şi cele externe s-autemperat spre finalul şedinţei după datele care arătau o scădere avânzărilor de retail din SUA în luna iunie, fapt pentru care piaţaamericană a deschis ziua uşor pe minus.
"Normal ar fi fost ca şi pe piaţa noastră să vedem nişte creşterimai consistente după ştirile pozitive de pe plan extern însăinteresul se menţine încă scăzut faţă de România. Cred că este ochestiune de timp până când piaţa autohtonă va urma trendul de pebursele externe dacă acesta se va menţine pentru că sentimentulîntr-o regiune este cam acelaşi", spune Iulian Panait, preşedintelesocietăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.
Cel mai ridicat interes s-a consemnat pe titlurile SIF Oltenia(SIF5), care au închis în stagnare pe un rulaj de 4,6 mil.lei.
Ieri s-au derulat pe piaţă transferuri cu 1,2% din capitalulBiofarm Bucureşti (BIO) în valoare de 2,5 mil. lei. În ultimaperioadă, omul de afaceri Tudor Dumitru a vândut mai multe pachetede acţiuni Biofarm, în timp ce SIF-urile au acumulat titluri alecompaniei.
Acţiunile Bursei (BVB) au recuperat scăderile din ultimele ziledupă ce au avansat ieri cu 2,7%. Acţiunile BRD au stagnat lanivelul pieţei, la fel şi cele ale Transgaz Mediaş (TGN), iaracţiunile Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,3%.
"Aşteptările mele erau uşor pozitive pentru lunile de vară pe Bursăşi mi le menţin în continuare, pentru că deocamdată lumea segândeşte la rezultatele de pe trimestrul doi, care vor fi probabilîn linie cu aşteptările. Din toamnă voi vrea să văd cumreacţionează economia la măsurile de austeritate, care au fostluate şi prin alte părţi ale Europei", consideră Panait.
Unii bancheri de pe piaţa locală se aşteaptă ca BNR să majorezedobânda de referinţă până la finalul anului, care ar putea afectaBursa dacă investitorii migrează către depozite, însă analistul KTDspune că nu există un pericol pentru Bursă din acest punct devedere.
"Eu nu cred că BNR va creşte dobânda de politică monetară, cred căva lua o pauză lungă pentru că în criză inflaţia nu are cum săscape de sub control. Acum populaţia chiar respinge ideea de a-şiplasa banii la bancă pentru că li se ia pe toate părţile, prininflaţie, taxa de 16% pe profit şi nu le mai rămâne mare lucru",spune Iulian Panait.

De urmarit astazi

  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au săritieri cu peste 5%, recuperând toată pierderea din ultimelezile.
  • Evoluţia titlurilor Aerostar Bacău (ARS), unde SIF Moldova acontinuat să cumpere pachete de acţiuni importante.
  • Evoluţia titlurilor bancare (BRD) Banca Transilvania şi BancaCarpatica (BCC), după ce sistemul bancar a revenit pe pierdere lacinci luni, cu peste 200 mil. lei (48 mil. euro), după un câştig de100 mil. euro în primele trei luni.
  • Evoluţia titlurilor Transilvania Construcţii (COTR), care ausărit cu 15%, după ce au atins nişte minime pentru ultimeleluni.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care şi-au majoratpierderile după închiderea şedinţei de la Bucureşti, în urmascăderilor de pe piaţa americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO