Burse - Fonduri mutuale

Pasol: Trendul ascendent mai poate continua maximum cateva luni

Pasol: Trendul ascendent mai poate continua maximum cateva luni
21.03.2010, 23:10 28

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri prima corectie dupasapte sedinte de cresteri neintrerupte, pe fondul unui rulaj mairidicat decat media din acest an. Indicele general al pietei,BET-C, a coborat cu 1%, cele mai afectate fiind SIF-urile, care aupierdut in medie 1,9%.

Titlurile mai lichide au rezistat mai bine, primele 10 pierzandin medie 0,5%.

Brokeriispun insa ca atat investitorii autohtoni, cat si cei de pe burseleinternatioanele raman optimisti, dupa ce au asistat in ultimul anla una dintre cele mai bune perioade pentru investitii peBursa.

"S-ar putea sa mai continuam putin trendul ascendent si incateva saptamani, maxim luni, sa se intre intr-o zona de stagnaresau sa asistam chiar la corectii pe masura ce ne apropiem de vara.Investitorii sunt putin mai optimisti dupa cresterile din ultimaperioada, iar decalajul fata de valorile maxime atinse de Bursaeste inca nejustificat de mare", spune Razvan Pasol, directorulgeneral al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Cel mai important indice al Bursei, BET, si-a triplat valoareain ultimul an insa ramane cu 45% sub nivelul maxim atins in varaanului 2007. SIF-urile, care sunt cele mai tranzactionate actiunide pe piata, se afla in prezent in medie cu circa 67% subnivelurile record atinse in urma cu aproape trei ani.

In topul tranzactiilor de vineri s-au aflat actiunile SIFOltenia (SIF5), care au pierdut 1,7% pe un rulaj de 7,7 mil. lei(1,9 mil. euro). Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat celmai mare declin dintre actiunile lichide, acestea coborand cu2,7%.

Titlurile Rompetrol Rafinare au facut obiectul unor tranzactiiin valoare de aproape 5 mil. lei (1,2 mil. euro) si au inchis peminus, cu 1,1%, iar actiunile Petrom au pierdut 1,8% dupa avansulsemnificativ din ultima saptamana.

Actiunile din sectorul bancar BRD Société-Générale (BRD) aucoborat cu 0,6%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV)s-au apreciat cu 0,9%.

Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) aucoborat vineri de la maxime cu 6,5%.

De cealalta parte, actiunile producatorului de mase plasticeProdplast Bucuresti (PPL) si cele ale producatorului de utilajpetrolier Uztel Ploiesti (UZT) au sarit fiecare cu 15%, limitamaxima de pe parcursul unei sedinte.

Titlurile distribuitorului de medicamente Farmaceutica Remedia(RMAH) au mai castigat 11,3%, cotatia actiunilor inchizand lanivelul de 0,216 lei/actiune.

"Intr-adevar, strainii ar dori sa vada semne de revenire ineconomia romaneasca ca sa vina pe Bursa, insa acest lucru ar ajutamai mult la lichiditatea pietei pentru ca bursa autohtona esteoricum corelata cu evolutia pietelor externe si creste odata cuacestea", este de parere Razvan Pasol.

Piata americana a inchis saptamana trecuta cu scaderi de circa0,5% pe principalii indici, iar bursele europene au consemnatcorectii minore.

"Cred ca o sa fie un an rezonabil pentru Bursa, cum spuneam, maastept sa mai continue putin cresterile, dar inca nu am iesit dincriza si recomand prundenta in continuare", a mai spus Pasol.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), care au castigatla finele saptamanii trecute 14,8%, pana la un nivel de 1,55lei/actiune. Florin Pogonaru a depasit recent pragul de control, de33% din actiunile firmei, si urmeaza sa deruleze o oferta publicade preluare.
  • Evolutia actiunilor producatorului de utilaj petrolier UztelPloiesti (UZT), dupa ce au sarit din nou cu 15%, pana la un nivelde 6,6 lei/actiune, in urma anuntului privind majorarea capitaluluicu 4,7 mil. euro.
  • Evolutia actiunilor SIF, dupa ce au consemnat o scadere de 2%in sedinta de vineri, prima scadere mai importanta din ultimelesaptamani. Indicele BET-FI a inregistrat cea mai mare cresteredintre indicii Bursei anul acesta, cu un avans de 31,6%.
  • Evolutia actiunilor producatorului de cabluri Iproeb Bistrita(IPRU), care au sarit si vineri cu 6,9%, ducand avansul din acestan la 66,9%, una dintre cele mai bune performante de pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO