Burse - Fonduri mutuale

Pe Rompetrol si Petrom vanzatorii fac legea

14.05.2004, 00:00 25

Vanzatorii au fost mai activi ieri in cazul companiilor SNP Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia), ambele societati incheind   sedinta  la preturi mai reduse comparativ cu ziua precedenta. Pe de alta parte, actiunile SIF au continuat sa  recupereze pierderile de saptamana trecuta, inregistrand la finele sedintei o apreciere medie de 2%
Pe actiunile Rompetrol Rafinare s-a inregistrat in ultimele zile cresterea  presiunii la vanzare  o data cu depasirea pragului de 700 lei/actiune la inceputul saptamanii. O situatie asemanatoare s-a intalnit ieri in cazul actiunilor Petrom, investitorii preferand sa vanda dupa ce actiunile au reatins maximul istoric de 2.400 lei/actiune. Brokerii considera ca nu se poate vorbi deocamdata de formarea unor praguri de rezistenta, datorita fluctuatiilor mari pe care le inregistreaza cursul celor doua companii." Nu putem vorbi de formarea unor preturi de rezistenta deoarece volatilitatea cursului in cazul acestor companii e destul de ridicata" a comentat Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Actiunile Rompetrol Rafinare au fost ieri cele mai tranzactionate titluri, cu operatiuni care au depasit 21,5 miliarde lei.  Petromidia a deschis sedinta de ieri la 680 lei/actiune, cotatia urcand in prima parte a zilei pana la un pret maxim de 690 lei/actiune. Dupa atingerea acestui pret, vanzatorii au devenit mai activi, cotatia coborand pana la o valoare minima de 665 lei/actiune. Pana la inchidere, pretul si-a mai revenit, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 668 lei/actiune. In a doua parte a zilei s-a transferat un pachet masiv de peste 3,7 milioane actiuni, pretul la care s-a realizat acest transfer fiind de 670 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Petromidia au pierdut 1,8%.
Cu actiunile Petrom au fost realizate in prima jumatate de ora mai multe transferuri la maximul istoric de 2.400 lei/actiune,  pretul intrand dupa aceea pe un trend descendent concretizat prin atingerea aproape de inchidere a unei valori minime de 2.330 lei/actiune.  In ultimele doua minute de tranzactionare, pretul si-a revenit usor, ultima tranzactie derulandu-se la 2.390 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 12,9 miliarde lei, titlurile Petrom au pierdut 0,4%.
Actiunile SIF au revenit pe un trend ascendent in ultimele zile, toate cele cinci societati de investitii financiare inregistrand ieri noi aprecieri. Cel mai mare rulaj in randul SIF l-a realizat SIF Banat - Crisana, cu transferuri de 7,9 miliarde lei.  Actiunile companiei au atins ieri un pret maxim de 6.850 lei/actiune, inchiderea facandu-se la o valoare cu 50 lei mai redusa.  Actiunile SIF Banat - Crisana au castigat ieri 3%, aceeasi apreciere fiind inregistrata si de SIF Transilvania.Brokerii spun ca SIF -urile vor fi mai interesant de urmarit pe masura ce se vor apropia de maximele istorice atinse la inceputul lunii. 
Pe fondul cresterii generalizate de la Bursa au urcat si actiunile celor doua banci. Banca Transilvania a fost cotata la inchidere la  5.800 lei/actiune, in crestere cu 1,8%, in timp ce  actiunile BRD au castigat 0,9%, incheind ziua la 23.700 lei/actiune. BRD urmeaza sa prezinte rezultatele financiare pe primul trimestru pe data de 17 aprilie.



Piata Rasdaq
Un pachet de 5,5% din actiunile companiei Foraj Sonde Ploiesti a fost transferat ieri prin intermediul unei singure tranzactii , valoarea acestei operatiuni depasind 1,3 miliarde lei
Tranzactia s-a perfectat la pretul de 1.230 lei/actiune, cotatia medie neinregistrand modificari fata de valoarea precedenta. Fondul de investitii Broadhurst detine in cadrul Foraj Sonde o participatie de 5,1%.Actionarul majoritar al companiei este Bega Invest, care controleaza 32,9% din numarul total de actiuni.
La fel ca in sedintele precedente, Bursa Electronica RASDAQ a fost caracterizata de o lichiditate extrem de scazuta, nici o companie in afara de Foraj Sonde nerealizand un rulaj mai mare de 400 miliaone lei.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Ultima tranzactie care a implicat actiuni Braiconf s-a perfectat la pretul de 45.000 lei/actiune, care reprezinta de altfel si cotatia maxima consemnata de sedinta de ieri. Cotatia medie a inregistrat o usoara apreciere, urcand cu 0,13%. Braiconf este controlata de asociatia salariatilor, care detine 39,9% din capitalul social al companiei.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep pitesti au facut obiectul a sase tranzactii, toate derulate la un pret constant de 3.400 lei/actiune.  Cursul mediu nu a inregistrat modificari afta de valoarea precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 234 milioane lei. De la inceputul anului, actionarul majoritar al companiei reprezentat de Ana Group si-a majorat participatia detinuta in cadrul Imep ajungand in prezent sa controleze 74,5% din actiuni.
O valoarea mai ridicata a tranzactiilor , in contextul de ieri, a inregistrat societatea Cemacon Zalau.  Toate cele trei tranzactii care au implicat actiuni Cemacon s-au perfectat la pretul de 50.000 lei/actiune, in crestere medie cu 11% fata de cotatia precedenta. Operatiunile au insumat 399 milioane lei.
 Compania detinatoare de spatii comerciale Unirea Shopping Center a realizat ieri un rulaj de 201 miliaone lei. Pretul amxim atins pe aprcursul zilei a fost de 380.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 1,2%. Cel mai importanta ctioanr minoritar al societatii este fondul de investitii Broadhurst cu o aprticipatie de 11,6%.
Bursa RASDAQ si-a intrerupt ieri scaderea generalizata pe care se afla de la inceputul saptamanii, doi din cet trei indici care urmaresc companiile listate pe RASDAQ incheind ziua in crestere fata de cvalorile precedente. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate a urcat cu 0,16%, in timp ce RAQ - II, indicele care urmareste companiile de la Categoria a II-a, a inregistrat o apreciere de 0,6%.
Indicele RAQ - I a sintetizat evolutia companiilor cele mai lichide cotate pe RASDAQ printr-o scadere de 0,06%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO