Burse - Fonduri mutuale

Pe termen scurt, adio creşteri semnificative de volume sau de preţuri

Pe termen scurt, adio creşteri semnificative de volume sau de preţuri
10.06.2010, 23:06 16

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în creştere la nivelultuturor indicilor din piaţă, cea mai mare apreciere fiindconsemnată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care a urcatcu 1,4% faţă de referinţă.

Indicele BET şi indicatorul energetic BET-NG au avansat cu câte0,4% fiecare. Şi rulajul pieţei a înregistrat un nivel modest, dedoar 3,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit cupuţin 17,8 milioane de acţiuni.

Brokerii apreciază că piaţa a intrat într-o perioadă deaşteptare, atenţia investitorilor fiind concentrată pe dezbatereamoţiunii de cenzură împotriva guvernului.

"Evoluţia pieţei este una tipică de aşteptare, vedem variaţii şirulaje reduse în piaţă, fără interes la cumpărare din parteainvestitorilor. Modul în care evoluează piaţa se datorează înprincipal situaţiei politice incerte, iar investitorii aşteaptă săvadă ce se întâmplă cu moţiunea de cenzură împotriva guvernului.Într-o astfel de perioadă incertă politic, investitorii evită să iadecizii de intrare în piaţă", a explicat Valerian Ionescu,directorul de tranzacţionare al BCR Securities.

La categoria societăţilor financiare, cea mai mare volatilitatea fost consemnată de titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIFTransilvania (SIF3), care au urcat cu câte 2,3% fiecare.

Cel mai mare rulaj la această categorie a fost înregistrat detitlurile SIF Oltenia (SIF5), de 3,4 milioane de lei.

Acţiunile societăţii au avansat ieri cu puţin peste 0,9% faţă decotaţia de miercuri.

Şi titlurile bancare au înregistrat o volatilitate ceva mairidicată, cea mai mare apreciere din sector fiind consemnată deacţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu peste 2,8%faţă de referinţă.

Titlurile BRD au înregistrat o corecţie de aproape 1,8% faţă decotaţia de miercuri, consemnând totodată cel mai mare rulaj dinpiaţă, de peste 3,5 mil. lei.

Tot în sectorul financiar, acţiunile Bursei (BVB) au continuataprecierea, pentru a doua şedinţă consecutiv, cu un avans deaproape 3,5% faţă de referinţă, în timp ce titlurile societăţii deintermediere Broker Cluj (BRK) au închis în staţionare, la preţulde 0,24 lei/unitate.

"Din păcate şi perioada verii amplifică lipsa de volatiliate dinpiaţă şi nici pieţele externe nu trec printr-o perioadă prea bună,astfel încât să vedem mişcări mai ample la noi. De altfel, petermen scurt nu cred că vom înregistra creşteri prea importante devolume sau preţuri în piaţă", a mai spus Ionescu.

Principalele pieţe externe înregistrau ieri spre închidereaprecieri ceva mai mari decât indicii locali, cea mai mare creşteredin regiune fiind consemnată de indicele francez CAC 40, care urcacu peste 1,3% la două ore până la închidere. Piaţa americană,redată de indicele industrial Dow Jones, deschidea în urcare, cu unavans de peste 1,7% faţă de referinţă.

"În cazul în care moţiunea de cenzură pică, cred că la nivel desentiment investitorii vor reveni la normalitatea din urmă cucâteva săptămâni, perioadă în care riscul politic nu era atât demare", a încheiat Ionescu.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Băncii Transilvania (TLV), care cotinuă săurce pentru a doua şedinţă consecutivă, în ciuda tendinţeidescendente din sectorul bancar.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care ieri aurevenit pe creştere, însă au înregistrat variaţii moderate, demaxim 2,4%.
  • Evoluţia tilurilor Bursei de Valori (BVB), care au înregistratcreşteri peste media pieţei, pentru a doua şedinţă consecutiv.
  • Evoluţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), care continuă săînregistreze creşteri pe fondul aprecierii preţului la ţiţei.
  • Evoluţia principalelor pieţe bursiere internaţionale, care înultima perioadă au accentuat ritmul de apreciere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO