Burse - Fonduri mutuale

Pe termen scurt doar SIF-urile vor mai impulsiona piata

Pe termen scurt doar SIF-urile vor mai impulsiona piata
18.02.2010, 23:15 19

Bursa locala a inregistrat si ieri o evolutie moderata, pe olichiditate redusa, in­di­cele BET, al celor mai li­chide zecetitluri din piata, inregistrand o apreciere de doar 0,4% fata decotatia de miercuri. Societatile financiare, grupate sub indiceleBET-FI, au inregistrat o corectie de 0,9%, coborand din nou subpragul suport de 30.000 de puncte. Rulajul pietei s-a ridicat la7,5 mil. euro, insa peste 1,2 mil. euro au reprezentat tranzactiipe piata de obligatiuni, 0,3 mil. euro au reprezentat tranzactiifutures, iar 1,1 mil. euro au fost tranzactii deal pe titlurileZentiva (SCD). Astfel rulajul pe piata de actiuni s-a ridicat laputin peste 4,8 mil. euro. Titlurile companiei farma au inregistratuna dintre cele mai mari aprecieri din piata din sedinta de ieri,de 4,5% fata de referinta. Brokerii se asteapta si in urmatoareaperioada ca piata sa evolueze in linie, pe o scadere a volumelor detranzactionare.
"In momentul de fata nu ma astept la cresterea volumelor detranzac­tionare. Ba mai mult, apreciez o scadere a volumelor pe opiata in scadere cu corectii moderate. Pe termen scurt, doarSIF-urile vor mai impulsiona ceva Bursa, pe masura ce speculatoriivor intra in piata in apropierea dezbaterilor din Comisia debuget-finante", a explicat Rares Nilas, directorul executiv alsocietatii de intermediere BT Se­curities.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat si de aceasta data celmai mare rulaj din piata, valoarea tran­zactiilor depasind 4,1milioane de lei.
Actiunile au consemnat in schimb cea mai mare coretie de lacategoria SIF-uri, de 1,2% fata de referinta, coborand astfel lapretul de 1,61 lei/actiune. Toate SIF-urile au inschis in scadereieri, cea mai mica corectie fiind inregistrata de tilurile SIFMuntenia (SIF4), care au coborat cu doar 0,6% fata de cotatia demiercuri.
"Pe masura ce factorul speculativ cu privire la majorarea praguluide de-tinere pe SIF-uri dispare, ma astept ca lichiditatea pieteilocale sa nu depaseasca zilnic 2-3 milioane de euro. La acestrulaj, BVB este aproape inexistenta, in conditiile in care pe altepiete din regiune se tranzactioneaza de zece ori pe atat. Acestlucru ne arata clar o diferenta de structura intre piata locala decapital si altele din regiune", a explicat Nilas.
Titlurile BRD au inregistrat ieri cresteri dupa publicarearezultatelor, actiunile bancare urcand cu aproape 1,4% fata dereferinta, insa pe un rulaj redus. Titlurile Bancii Transilvania(TLV) au reluat corectia, coborand cu 0,5% fata de cotatia demiercuri. La categoria international, actiunile bancii austrieceErste Bank (EBS) au avansat cu 0,8%, pana la nivelul de 115,4lei/actiune.
"Volatilitatea ridicata era singurul lucru care mai impulsionapiata de la Bucuresti. Pe fondul raportarilor financiare si alalegerilor, speculatorii si-au redus activitatea saptamana aceasta.Din pacate, dupa aceasta perioada, nu cred ca vom asista la oreintrare a investitorilor in piata", a incheiat Nilas.
Titlurile Petrom (SNP) au con­tinuat ieri aprecierea, pe fondulcresterii pretului la titei, actiunile companiei urcand cu 0,7%.Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) auinregistrat apre­cieri moderate, de 1,3 procente si respectiv0,4%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit peminus in sedinta de ieri, pe rulaje in crestere.
  • Evolutia titlurilor Zentiva (SCD), dupa ce ieri s-au realizattranzactii deal in valoare de peste 1 mil. euro.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transgaz (TGN) siTranselectrica (TEL), care continua sa inregistreze cresteri.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), pefondul cresterii pretului la titei din ultima perioada.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD, dupa ce compania a raportatrezultate in crestere si a revenit pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO