Burse - Fonduri mutuale

Pentru că nu au ce face altceva, investitorii de la bursă vor sta cu ochii pe noul sezon de raportări de la americani

Pentru că nu au ce face altceva, investitorii de la bursă vor sta cu ochii pe noul sezon de raportări de la americani

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

10.01.2012, 00:07 860

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis prima sesiune a săptămânii cu o scădere nesemnificativă, de 0,1%, după o şedinţă apatică şi cu volume de tranzacţionare reduse.

Încă de la deschidere s-a observat lipsa interesului jucătorilor pentru tranzacţionare, pe piaţă fiind schimbate volume foarte reduse de acţiuni şi la preţuri apropiate de cele de la finalul sesiunii precedente.

"Chiar dacă poveştile de groază încă planează asupra zonei euro, bursele internaţionale au avut un început de an bun, indicele Dow Jones tranzacţionându-se la maximul ultimelor şase luni, iar piaţa americană se pregăteşte pentru un nou sezon al raportărilor financiare. Alcoa este prima mare companie care raportează astăzi, după închiderea pieţei, şi este important ca această raportare să fie una pozitivă, pentru moralul investitorilor", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

Cotaţiile SIF-urilor, acţiuni mai sensibile la evoluţia pieţelor externe, au avansat la începutul sesiunii în medie cu 0,86%, în linie cu bursele europene. Ulterior, bursele au trecut pe scădere, iar acţiunile SIF s-au corelat cu acestea.

La finalul şedinţei, titlurile din această categorie înregistrau scăderi de până la 1,29%. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se tranzacţionau la o cotaţie cu doar 0,02% mai mare decât cea de vineri, astfel că indicel BET-FI consemna o corecţie medie de 0,23%. Indicele include titlurile SIF şi acţiunile FP.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat cu 0,92% indicele BET-NG. Indicele sectorului energetic a fost susţinut de evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare (3,9%) şi Petrolexportimport (2,12%).

"Am avut parte de un început de săptămână foarte lent pe bursa locală. Adunarea Generală de la BVB a concentrat atenţia brokerilor, iar investitorii activi din piaţă au putut fi remarcaţi pe foarte puţine simboluri. Fondul Proprietatea pare să fi depăşit impasul din momentul apariţiei ştirii legate de anularea unei hotărâri AGA din septembrie 2010, iar graficul nu arată rău şi un surplus de cerere ar putea mişca preţul către niveluri mai mari", a spus Constantinescu.

Lichiditatea de luni a fost asigurată în proporţie de 43% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Muntenia (SIF4), de 1,6 milioane lei şi, respectiv, 1,2 milioane lei. Titlurile FP au închis la 0,43 lei, iar acţiunile SIF Muntenia au coborât cu 0,63%, la 0,555 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au revenit în atenţia speculatorilor, menţinându-se luni în creştere semnificativă, cu 5,63% , iar operaţiunile au cumulat 1,13 milioane lei. Titlurile s-au tranzacţionat pe parcursul sesiunii şi la cotaţii cu 13,36% mai mari, la 1,45 lei/unitate.

"În cazul Oltchim, nu cred că este vorba de o modificare a situaţiei existente, pare să fie o mişcare euforică speculativă de început de an, după randamentul bun de anul trecut. Volumele sunt reduse pentru că şi «free float-ul» este mai mic. Dacă am avea o bursă mai lichidă nu cred ca am mai vorbi de Oltchim", a spus traderul Swiss Capital.

Bursele europene au deschis luni în urcare, băn­cile recuperând o parte din pierderile de săptă­mâna trecută, însă pe parcursul sesiunii marile pieţe au înregistrat o volatilitate ridicată. La finele sesiunii de la Bucureşti, pieţele afişau evoluţii mixte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO