Burse - Fonduri mutuale

Perlele lui Calburean, Dafora si Condmag, stralucesc din nou la Bursa

Perlele lui Calburean, Dafora si Condmag, stralucesc din nou
22.02.2010, 23:11 81

Titlurile companiilor de constructii si cu activitati indomeniul forajelor, Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI),ambele controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean, auinregistrat de la inceputul anului si pana in prezent cresteriputernice de pana la 30%, analistii fiind de parere ca sunt inprincipal aprecieri speculative. Titlurile Dafora s-au apreciat inultimele doua sedinte cu peste 15% in ciuda rezultatelor in scadereraportate de companie pentru 2009.

"Aprecierile puternice pe titlurile Dafora si Condmag, inspecial dupa publicarea rezultatelor, au o doza speculativa. Dacaanul trecut, preferatele speculatorilor erau Azomures si Amonil,pentru inceputul acestui an, preferatele par sa fie aceste douacompanii. Speculatorii au asteptat oarecum si sustineri financiare,care au venit din partea Condmag, care a raportat o dublare aprofitului. Companiile evolueaza in tandem insa, pentru ca la nivelde actionariat sunt legate", a explicat Paul Brendea, analist incadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Compania Dafora detine circa 44,6% in cadrul Condmag, in timp ceCalburean este raportat cu o participatie de 48,5% din titlurileDafora, potrivit informatiilor BVB.

Profitul Condmag s-a ridicat in 2009 la 4,4 mil. euro, increstere cu 111% fata de nivelul din 2008, in timp ce profitulDafora s-a redus aproape la jumatate, la 0,3 mil. euro.

La sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an companiaDafora a anuntat in schimb incheierea mai multor contracte pentrulucrari de infrastructura utilitara si foraj, valoarea acestoradepasind 34 mil. euro. In acelasi timp, conducerea companieiCondmag, a anuntat participarea in cadrul licitatiei pentruproiectul conductei de gaze Nabucco.

"Contractele incheiate de Dafora in ultima perioada auamplificat asteptarile investitorilor, ceea ce a dus mai departe laaccentuarea factorului speculativ. Nu cred ca principalul motiv decrestere sa fie tocmai aceste contracte, pentru ca investitorii nustiu cat din valoarea contractelor reprezinta efectiv cifra deafaceri a companiei. In mod sigur insa au contribuit la apreciereatitlurilor", a adaugat Brendea.

Titlurile celor doua companii s-au situat anul trecut in top 5cresteri pe BVB, actiunile Condmag inregistrand o crestere de peste188%, in timp ce titlurile Dafora au urcat cu 160%. "Este greu despus cum vor evolua actiunile in urmatoarea perioada, mai ales cape extern s-a redus considerabil entuziasmul, ceea ce pe piatalocala ar putea duce la cresterea presiunii pentru marcarea deprofit", a incheiat Brendea.

Cele doua companii valoreaza impreuna 82 mil. euro, fata deaproape 500 mil. euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO