Burse - Fonduri mutuale

Petrom ar mai putea face o centrală pe gaze după investiţia de 500 mil. euro de la Brazi

Petrom ar mai putea face o centrală pe gaze după investiţia de 500 mil. euro de la Brazi

Autor: Roxana Petrescu

26.04.2012, 00:04 701

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, analizează posibilitatea de a-şi dezvolta în continuare activităţile în domeniul producerii de energie electrică printr-un nou grup pe gaze, cu o capacitate similară cu cea de la Brazi (Prahova), care are 860 MW şi a presupus o investiţie de 500 de milioane de euro.

Informaţia vine în contextul în care Petrom a anunţat recent că alături de americanii de la ExxonMobil au descoperit o acumulare de gaze naturale de 84 de miliarde de metri cubi, echivalentul a şase ani de consum local, în adâncurile Mării Negre.

"Petrom analizează posibilitatea realizării unui bloc energetic cu o capacitate echivalentă cu cea pe care deja a dezvoltat-o la Brazi, mai ales în contextul descoperirilor din Marea Neagră", a declarat Carmencita Constantin, directorul diviziei de energie şi mediu din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). Institutul are o experienţă de 60 de ani în domeniul energetic şi a contribuit la dezvoltarea a 80% din totalul puterii instalate în sistemul naţional, acţionând ca şi consultant pentru centrala pe care Petrom a făcut-o la Brazi, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.

Anul acesta Petrom se pregăteşte să anunţe o strategie pe termen lung, până în 2021. În 2011, noul CEO al OMV, proprietarul Petrom, a indicat câteva direcţii majore de dezvoltare la nivel de grup care cel mai probabil vor fi implementate şi în producătorul local de petrol şi gaze. Astfel, de la un portofoliu compus în prezent în proporţie de 53% din activităţi de rafinare şi marketing, 12% din gaze şi energie şi 35% din explorare şi producţie, în 2021 structura OMV ar trebui să aibă o componentă de numai 25% pe partea de rafinare şi marketing, în timp ce ponderea segmentului de energie şi gaze ar trebui să ajungă la 20%, iar cea de explorare şi producţie la 55%.

Surse din piaţă spun că scenariul realizării unei noi unităţi de producţie şi-a găsit un loc în discuţiile Petrom legate de noua strategie a companiei, dar că nu este deocamdată nimic concret. Mai mult, Petrom are probleme cu unitatea de la Brazi, care ar fi trebuit să înceapă producţia încă de anul trecut. Din cauza unor defecţiuni tehnice punerea în funcţiune a fost însă amânată pentru finalul acestui an. Mai mult, planurile Petrom au fost afectate şi de obligaţia companiei de a face un coş de gaze pentru consumul centralei, din importuri şi producţie internă, ceea ce presupune costuri suplimentare faţă de planurile iniţiale care vizau alimentarea unităţii numai cu gaze produse intern, de trei ori mai ieftine faţă de cele aduse din Rusia.

"Strategia companiei pentru 2015 include proiectul de construcţie a centralei de 860 MW de la Brazi. La acest moment nu există nicio decizie de construcţie a unei alte centrale. Strategia companiei pentru 2021 este în curs de elaborare şi estimăm că va fi finalizată în acest an", au menţionat reprezentanţii Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO