Companii

1 miliard de euro din dividendele luate de investitorii străini s-au dus în Austria. Afacerile cu petrol generează cele mai mari dividende din istoria României

Un miliard de euro din dividendele luate de investitorii străini s-au dus în Austria. Afacerile cu petrol generează cele mai mari dividende din istoria României

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2012, 10:49 2053

Petrom, cea mai mare companie din România, controlată de grupul de stat austriac OMV, a anunţat la finele săptămânii trecute că va distribui dividende de 1,75 de miliarde de lei (407 de milioane de euro), valoare brută, acesta fiind cel mai mare dividend propus vreodată de o firmă locală.

Pornind de la datele existente, publicate pe Bursă sau în diferite Monitoare Oficiale, ZF a încercat să stabilească un clasament al celor mai mari dividende acordate vreodată în istoria României, cu menţiunea că în absenţa unor studii oficiale este posibil să existe şi anumite omisiuni.

Cifrele arată că cele mai mari 20 de dividende acordate au o valoare cumulată de aproape 3,5 mld. euro. Circa 2,5 mld. euro au intrat în buzunarele investitorilor străini care au cumpărat rând pe rând cele mai mari companii sau bănci din România. Un miliard de euro s-a dus în Austria.

În cazul Petrom, propunerea de dividend a venit după un an record pentru operaţiunile companiei, în care singurul producător local de petrol şi gaze a generat un profit net de 887 de milioane de euro, aproape dublu faţă de cel din 2010, şi afaceri de peste 5,3 mld. euro. Compania nu a menţionat cum va fi folosită cealaltă jumătate de profit care nu va fi distribuită sub formă de dividende, dar cert este că în ultimii ani de zile anual Petrom a avut un buget de investiţii de un miliard de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru activitatea de explorare şi producţie.

Din cele peste 400 mil. euro care vor fi distribuite sub formă de dividende, mai bine de jumătate din această sumă va intra în buzunarele OMV, grup din care statul austriac deţine 31,5%, fiind cel mai mare acţionar.

În Petrom, statul român mai deţine 20% prin Ministerul Economiei, care a încer cat anul trecut să mai cedeze un pachet de 9,8% din acţiuni, tranzacţie eşuată din cauza preţului prea mic oferit.

Deşi iniţial Ministerul Economiei era destul de convins în ceea ce priveşte o nouă încercare de a vinde acţiunile Petrom, în ultima perioadă situaţia acestei tranzacţii a devenit incertă.

Astfel, Ministerul Economiei va primi dividende în valoare de circa 81,4 milioane de euro şi o sumă similară va intra şi în conturile Fondului Proprietatea, în timp ce austriecii de la OMV vor lua peste 200 de milioane de euro.

Vineri, la închiderea bursei de la Bucureşti, acţiunile Petrom au avut un preţ de 0,38 lei. La acest preţ, valoarea Petrom este de 21,5 miliarde lei (4,93 miliarde euro).

La ultimul preţ de pe bursă, de 0,38 lei/acţiune, randamentul din dividende al Petrom se ridică la 8,1%, fiind de altfel unul dintre cele mai mari de pe bursă, în ciuda faptului că titlurile companiei s-au apreciat puternic pe parcursul acestui an şi au adus investitorilor un câştig de 31%.

Dividendul propus pentru anul trecut de Petrom este aproape dublu comparativ cu cel din 2010, când compania s-a decis să le plătească acţionarilor săi un miliard de lei (circa 238 de milioane de euro). În anii 2008 şi 2009 compania a decis să nu acorde dividende, ţinând cont de situaţia economică existentă, după ce în 2007 acordase sub formă de dividende circa 324 de milioane de euro.

Pornind de la dividendul record propus de Petrom, ZF a încercat să realizeze un clasament al celor mai mari dividende plătite vreodată în România, primele 20 având o valoare de aproape 3,5 de miliarde de euro, banii fiind acordaţi pentru perioada 2004-2011.

Clasamentul arată că primele două poziţii sunt ocupate de Petrom, medalia de bronz fiind adjudecată de operatorul de telefonie mobilă Vodafone care în 2008 a plătit dividende de 306 milioane de euro acţionarilor săi înregistraţi în Marea Britanie.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, aflată şi ea în portofoliul unui grup austriac, Erste, le-a plătit acţionarilor în 2008 dividende de 220,7 milioane de euro, din care aproape 70% a intrat în buzunarele acţionarilor Erste.

Francezii de la Orange au acordat la rândul lor dividende foarte generoase pentru activitatea desfăşurată în 2008, valoarea acestora fiind de 215 milioane de euro. Operatorul de telefonie mobilă a înregistrat în 2008 un profit net de 438 de milioane de euro.

Alro, ArcelorMittal Galaţi, Lafarge Ciment sunt alţi jucători industriali de talie mare, pe care statul român i-a vândut şi care în ultimii ani au contribuit cu sume generoase la rotunjirea câştigurilor proprietarilor actuali, fie că este vorba de companii ruseşti sau franceze.

Din cele mai mari 20 de dividende acordate în ultimii ani, care au aut o valoare de 3,5 mld. euro, circa 2,5 miliarde de euro au reprezentat plăţile către acţionarii majoritari. Din această sumă, peste un miliard de euro a intrat în contul grupurilor austriece care au ajuns prin intermediul proceselor de privatizare să controleze cele mai mari companii din România.

La o distanţă considerabilă se află investitorii din Marea Britanie, care controlează local firme precum Vodafone sau ArcelorMittal Galaţi şi care au încasat din dividende 669 de milioane de euro. Francezii şi ruşii sunt următorii pe listă în ceea ce priveşte dimensiunea dividendelor încasate pentru operaţiunile din România.

Nou sosit în Consiliul de Supraveghere al Petrom

Petrom a anunţat la finalul săptămânii trecute numirea în funcţia de membru interimar al consiliului de supraveghere a lui Hans-Petre Floren, după ce Gerlad Kappes, omul care a ajutat la procesul de diversificare a activităţilor Petrom, a renunţat la această funcţie. Kappes a ocupat funcţia de membru al directoratului Petrom, fiind responsabil pentru segmentul de gaze naturale şi energie electrică.

Compania a finalizat anul trecut investiţia într-un parc eolian de 90 de milioane de euro cu o capacitate de 45 MW în comuna dobrogeană Dorobanţu şi se pregăteşte de punerea în funcţiune a centralei pe gaze de la Brazi, o unitate de 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă. Noul membru interimar al consiliului de supraveghere al Petrom are 50 de ani şi este membru al directoratului OMV, responsabil cu activitatea de gaze şi energie din martie 2012. "Cea mai recentă poziţie deţinută a fost cea de membru al directoratului E.ON Ruhrgas (Essen) şi E.ON Energy Trading (Düsseldorf). Anterior a deţinut o serie de poziţii manageriale

în cadrul grupului E.ON în segmente de activitate de importanţă strategică pentru sectorul gazelor, cum ar fi managementul transportului şi depozitării, dispecerat şi planificarea de sistem", au declarat reprezentanţii Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO