Preţurile în scădere şi taxa pe stâlp au doborât profitul Nuclearelectrica

15 aug 2014 Autor: Roxana Petrescu

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, care produce circa 20% din cantitatea de energie locală, s-a confruntat cu o scădere a profitului de 69% în primul semestru al anului, rezultatul companiei fiind puternic influenţat de preţurile mai mici la electricitate, dar şi de introducerea taxei pe stâlp. Veniturile raportate de companie s-au comprimat cu 13% în perioada analizată.
 
„Scăderea profitului net se datorează în principal scăderii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa competitivă şi efectului impozitului pe construcţii special în cuantum de 44,7 milioane de lei în primul semestru din 2014 (zero în perioada similară din 2013). De asemenea, în primul semestru din 2014 nu au mai fost realizate venituri din penalităţi semnificative (în S1 acestea au fost în cuantum de 40 de milioane de lei)“, explică Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.
 
În aceste condiţii, compania a înregistrat venituri totale de 853,9 milioane de lei (191,2 milioane de euro), cu 13% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit net de 60,4 milioane de lei (13,5 milioane de euro).
 
Potrivit informaţiilor disponibile, în primele şase luni ale anului consumul de energie a scăzut cu 2%, salvarea producătorilor locali fiind mai ales exporturile de energie, în contextul în care producţia bună de energie hidro şi regenerabilă a ţinut preţurile jos.
 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2014

 

Cuvinte cheie:
Nuclearelectrica
, scadere
, preturi
, profit
, taxa
, energie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide