Burse - Fonduri mutuale

Productia ArcelorMittal Galati a urcat la 60% de la 40% la inceputul anului

21.10.2009, 23:17 25

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati lucreaza in prezentla 60% din capacitate, in crestere fata de inceputul anului, pefondul majorarii cererii de rulouri laminate. Tabla groasa, celde-al doilea produs din portofoliul combinatului, ramane in schimbcel mai afectat segment de activitate, piata de profil inregistrandde la inceputul anului o scadere de peste 50%.

"Criza nu s-a incheiat, dar situatia se imbunatateste. Cerereape segmentul de rulouri laminate a inceput sa creasca fata deinceputul anului, in schimb segmentul de tabla groasa a fost extremde afectat, iar piata este foarte jos acum, la sub 50%", a declaratThierry Le Gall, directorul general executiv al ArcelorMittalGalati.

De altfel, Le Gall a precizat ca pe segmentul de tabla groasaaproximativ 8-10% din angajatii combinatului urmeaza sa intre insomaj tehnic in trimestrul urmator pentru o perioada de zecezile.

"Trebuie sa ne adaptam forta de munca la cererea pietei, iaraceasta presupune trimiterea in somaj tehnic angajatilor implicatiin productia de tabla groasa. Cel mult 20% din angajati urmeaza safie afectati de aceasta decizie, iar perioada de somaj tehnic va fide zece zile. Sper ca de la inceputul anului sa lucram cu totefectivul", a explicat Le Gall.

In ceea ce priveste preturile la otel, Le Gall a apreciat ocrestere medie de 20% fata de minimele atinse la sfarsitul anuluitrecut. De asemenea, el a mentionat ca spre finalul anului seasteapta la o revenire usoara a segmentului de tabla groasa.

"Fata de minime, preturile au crescut cu aproape 20%, iar inconditiile in care scaderea preturilor a cauzat o scadere a cifreide afaceri pentru primele sase luni cu peste 70% fata de aceeasiperioada a 2008, acest lucru ma face increzator in perspectivele deviitor ale pietei. Pe segmentul de tabla groasa ma astept la ousoara revenire spre finalul anului, pe aceasta piata existand ointarziere fata de segmentul de rulouri laminate de 6-9 luni,segment care a inceput deja sa creasca", a adaugat Le Gall. El amai precizat ca volumul productiei din perioada 2007-2008 va fiatins din nou cel mai probabil abia in 2012.

La capitolul investitii Le Gall a precizat ca odata cu revenireapietei, ArcelorMittal Galati va trebui sa ia in considerareconstructia unei noi baterii de cocsificare, in prezent actualabaterie fiind inchisa. O astfel de investitie s-ar ridica laaproximativ 200 de milioane de euro.

"Am inchis cocseria pentru ca am gasit solutii la preturi sicalitate mai buna. In functie de evolutia pietei insa luam incalcul constructia unei noi unitati. Costul unei astfel deinvestitii variaza intre 150 si 200 de milioane de euro, in functiede volumul la care este proiectata unitatea", a explicat directorulexecutiv.

De asemenea, reprezentantii ArcelorMittal Galati au declarat case afla in tratative cu operatorul portuar Convex din Constantapentru incheierea unui contract pe termen lung pentru importurilede minereu de fier, dupa ce compania a renuntat la serviciileportului romanesc in favoarea portului bulgaresc Bourgas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO