Burse - Fonduri mutuale

Profitul record şi gazele din Marea Neagră umflă preţul acţiunilor Petrom

Profitul record şi gazele din Marea Neagră umflă preţul acţiunilor Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

23.02.2012, 00:06 747

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat ieri cu 5,1%, înregistrând una dintre cele mai mari creşteri zilnice din ultimii ani, după ce compania a publicat în aceeaşi zi două ştiri care au aprins interesul investitorilor: profitul net record din 2011, care le-ar putea aduce şi investitorilor dividende record, şi descoperirea unei acumulări de gaze în Marea Neagră, în explorările realizate îm­preună cu grupul american ExxonMobil, care ar putea contribui la creşterea semnificativă a rezervelor companiei.

La preţul de închidere de ieri, de 0,41 lei/acţiune, Petrom are o capitalizare de peste 5,3 mld. euro. De la începutul anului, acţiunile Petrom au crescut cu 41%, faţă de o creş­tere de 19% a indicelui BET care urmă­reşte cele mai importante zece companii de la bur­să, inclusiv Petrom.

Analiştii susţin însă că rezultatele raportate şi anunţul privind descoperirea de gaze din Marea Neagră lasă loc de creştere în continuare pentru acţiunile Petrom. Principalul câştigător ar putea fi statul, care se pregăteşte să reia în a doua jumătate a anului vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, din participaţia de 20,6% pe care o deţine, după ce anul trecut nu a reuşit să vândă acţiunile la un preţ minim de 0,37 lei.

Şi Fondul Proprietatea (FP), care deţine 20,1% din acţiunile Petrom, are de câştigat din creşterea preţului acţiunilor, în condiţiile în care pachetul deţinut reprezintă peste 30% din portofoliul fondului. Ieri, acţiunile FP au crescut cu 1,3%.

"Profitul curat al Petrom (care exclude amenda de la Consiliul Concurenţei) a fost spectaculos în ultimul trimestru şi în 2011. Petrom profită de preţul ridicat al ţiţeiului. Deşi a crescut considerabil în ultima perioadă, noi credem că acţiunea SNP este prea ieftină pentru acest context de piaţă", spune Thomas Unger, analist pe sectorul de petrol şi gaze la Erste Bank.

El crede că preţul mediu de 102 dolari estimat pentru petrolul Brent în cea mai recentă analiză a Erste pe Petrom, publicată săptămâna trecută, va fi revizuit în creştere, şi că ar putea fi revizuite şi rezultatele estimate ale Petrom pentru acest an, iar descoperirea din Marea

Neagră demonstrează potenţialul companiei pe partea de explorare. "Petrom rămâne una dintre acţiunile noastre preferate din sectorul de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est", a precizat Unger pentru investitori, care are o ţintă de preţ de 0,5 lei pentru acţiunile Petrom.

Daniela Mândru, analist al Swiss Capital - cea mai mare firmă de brokeraj locală, crede că descoperirea de gaze anunţată de Petrom ar putea majora rezervele dovedite şi probabile ale companiei de la 1,17 mld. barili (în 2010) la 1,45-1,72 mld. barili. Ea spune că valoarea de piaţă a Petrom înainte de anunţ evalua rezervele companiei la circa 20,5 lei/baril. "Păstrând acest multiplu constant, după anunţ acţiunile SNP s-ar putea tranzacţiona la 0,49-0,59 lei/acţiune, de unde un potenţial de creştere de 26-51%", explică ea. În prezent, Swiss Capital are o ţintă de preţ pentru acţiunile Petrom de 0,7499 lei/acţiune, care ar putea fi majorată în perioada următoare.

Aceasta ar putea fi cea mai bună perioadă pentru acţiunile Petrom din ultimii ani. După scăderile din 2008, acţiunile Petrom nu s-au mai apropiat de nivelurile maxime atinse în 2006, când preţul acţiunii ajunsese la aproape 0,65 lei, iar capitalizarea Petrom trecuse de 10 miliarde de euro, deşi profiturile companiei au crescut puternic în această perioadă. Valoarea actuală a Petrom este cu doar 76% mai mare decât valoarea la care compania a fost evaluată la privatizare.

"Datele financiare ale companiei s-au îmbunătăţit foarte mult şi probabil că valoarea de piaţă a companiei e subevaluată. Datele fundamentale ale companiei sunt însă doar un element care influenţează evoluţia acţiunilor. Contează şi lichiditatea şi free-float-ul, care sunt foarte reduse", a declarat Mariana

Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Tranzacţiile derulate ieri cu Petrom au fost de 2,2 mil. euro, faţă de tranzacţii de 25 mil. euro pentru OMV la Viena. Titlurile OMV au crescut ieri cu 3,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO