Burse - Fonduri mutuale

"Corectia sanatoasa" continua, dar cu o intensitate mai redusa

27.07.2007, 18:17 18

A doua zi de scaderi a venit pe Bursa de la Bucuresti cu o corectie mai slaba ca cea de miercuri, cand BET-FI a cazut cu peste 4% dupa trei luni in care urcase cu peste 70%. Si volumele de tranzactionare au dat inapoi, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 15 milioane de euro, la jumatate fata de sedinta de miercuri.
Societatile de investitii financiare au fost din nou victimele preferate ale vanzatorilor care au dus pe inchidere indicele BET-FI in jos cu 2,71%. De altfel, acesta a coborat sub pragul de 90.000 de puncte.
Dupa o deschidere usor pe verde, la o jumatate de ora de la debutul sedintei de tranzactionare, majoritatea actiunilor au intrat pe minus si piata s-a inrosit. "E o corectie sanatoasa pentru piata. Preturile s-au apreciat foarte mult in ultimele luni, iar marcarea de profituri era o urmare normala. Dupa un asemenea sprint, o corectie de cateva sedinte este binevenita", spune Nicolae Rusu, directorul general al societatii de servicii de investitii financiare Orizont Vest Oradea.
Si pietele externe sustin corectia de la Bucuresti, la trei ore de la inchiderea Bursei autohtone indicele londonez FTSE 100 pierdea 1,7%, DAX, indicele german se corecta cu 1,1%, in timp ce piata americana deschisese pe rosu si inregistra o pierdere de 0,9%, dupa ce cu o zi inainte recuperase 0,5%.
Indicele BET a pierdut ieri 1%, dupa ce miercuri cazuse cu peste 3%.
"Corectia le usureaza si munca brokerilor. Acum este mai usor sa recomanzi clientilor o actiune sau alta, fata de perioada in care toate cresteau la unison", spune Nicolae Rusu.
Cele mai tranzactionate titluri, cu exceptia celor cinci societati de investitii financiare au fost bancile, Transelectrica si actiunile Broker Cluj.
Banca Transilvania a cazut ieri cu 2,66%, dupa ce miercuri aceasta pierduse sub 1%. Volumele de tranzactionare se pastreaza la nivele normale pentru un astfel de emitent, ieri acesta atingand peste 2 milioane de lei.
BRD s-a corectat cu 1,44%, iar actiunile companiei care se ocupa cu transportul de energie electrica, Transelectrica, au pierdut 2,17%, atingand pragul de 45 lei/actiune.
Pe piata RASDAQ s-au remarcat actiunile Prospectiuni, care au sarit cu 10%, desi dupa majorarea de capital, pretul a ramas cu mult peste cel corect matematic.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 2,39%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la aproximativ 2,39 milioane de euro (7,5 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de la Bursa. In ciuda corectiei din ultimul timp, SIF-urile au dominat ieri Bursa, ocupand primele cinci rulaje din piata. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii s-a ridicat la aproape 10 milioane de euro (31,03 milioane de lei), reprezentand 46,47% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 21,28 milioane de euro (66,76 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF1 s-a perfectat la pretul de 4,09 lei/actiune.

Actiunile Oltchim (OLT) au crescut ieri cu 5,94%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 270.000 de euro (846.000 de lei). Combinatul chimic propune consumatorilor de sare lichida din Romania, firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, sa constituie un consortiu la privatizarea Societatii Nationale a Sarii, de care s-a aratat interesata si firma austriaca Salinen. In cazul in care Societatea Nationala a Sarii va fi cumparata de o terta persoana, aceasta ar putea impune conditii contractuale dezavantajoase cumparatorilor, prin majorarea nejustificata a preturilor. Ultima tranzactie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la pretul de 1,07 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au sarit ieri cu 10,94%, pe fondul unui rulaj de circa 342.000 de euro (1,07 milioane de lei), al treilea de pe piata RASDAQ. Cresterea vine dupa ce in sedinta de miercuri investitorii au realizat un castig de 57%. In urma majorarii de capital valoarea de piata a companiei ar fi trebuit, teoretic, sa ramana la acelasi nivel, noul pret matematic ar fi fost de 41,9 lei/actiune. In piata cotatia a inchis insa miercuri la o valoare de 65,8 lei/actiune, ceea ce se traduce printr-un castig potential pentru investitori de 57% intr-o singura zi. Ultima tranzactie cu titlurile Prospectiuni s-a perfectat ieri la un pret de 73 lei/actiune.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut ieri 4,48%, pe fondul unei lichiditati de circa 118.000 de euro (371.000 de lei). Actionarii Armax Gaz Medias pot subscrie pana la 8 august la majorarea capitalului social cu 54,8 mil. lei, pana la un nivel de 62,8 mil. lei. Operatiunea va avea loc prin aport in numerar, in valoare de 40,3 mil. lei, si prin capitalizarea profitului pe anul trecut, in suma de 14,45 mil. lei. Fiecare actionar va putea subscrie cinci actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, a pierdut ieri 0,87%, ajungand la un nivel de 5.676,13 puncte, pe fondul unor tranzactii de 5,27 mil. euro (16,53 mil. lei).

Actiunile Iasitex Iasi (IASX) au sarit ieri cu 25%, pe fondul unui rulaj de circa 43.000 de euro (133.000 de lei). Producatorul de textile Iasitex a vandut de curand circa 4,6 hectare de teren catre un grup israelian, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 21 de milioane de euro. Compania a scos la licitatie terenul respectiv in urma unei hotarari a AGA, la un pret minim de 460 de euro pe metrul patrat. Cumparatorul este firma Green Plaza din Bucuresti, care este controlata de catre o companie israeliana. Iasitex isi va majora capitalul social cu 10,3 mil. lei (3,3 mil. euro), la 31,8 mil. lei (10 mil. euro), prin aport in numerar al actionarului majoritar, firma A2 Impex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO