Fonduri mutuale

Raiffeisen a depăşit Erste în topul managerilor de fonduri

Raiffeisen a depăşit Erste în topul managerilor de fonduri

Autor: Roxana Pricop

10.03.2011, 01:04 268

Societatea de administrare a investiţiilor Raiffeisen AssetManagement (RAM), cu active în gestiune de 2,43 mld. lei (576 mil.euro) la finele lunii februarie, a urcat pe prima poziţie înclasamentul celor mai mari administratori de fonduri de investiţii,după trei ani de supremaţie neîntreruptă a societăţii Erste AssetManagement.

Industria locală a fondurilor deinvestiţii deţinea active nete de 6,22 mld. lei (1,57mld. euro) la finele lunii februarie şi este dominată de mariadministratori, Raiffeisen şi Erste, ambii aparţinând unor grupuri financiare austriece. Ceidoi jucători controlează 80% din piaţă, alţi peste 15administratori împărţindu-şi restul de 20% din piaţă.
Competiţia dintre cei doi jucători este însă extrem de strânsă:Raiffeisen deţine o cotă de 39,15% din piaţa fondurilor deinvestiţii (care cuprinde fondurile mutuale şi fondurile închise deinvestiţii), iar Erste-o cotă de 39,12%.

Societatea Erste AM rămâne însă lider pe piaţa fondurilor mutualecu active în gestiune de 2,432 mld. lei, urmată la mică distanţă deRaiffeisen cu 2,323 mld. lei.
Începând din cea de-a doua jumătate a anului trecut, RAM aaccelerat puternic ritmul de creştere al activelor mizând înprincipal pe apetitul românilor pentru economisire în lei şivalută. Astfel, fondurile conservatoare Raiffeisen Monetar denominat în lei alături deEuro Plus (denominat în euro) şi Dolar Plus (denominat în dolari) au fost principalele motoarede creştere.

Doar în luna februarie, Raiffeisen Monetar a atras 71,3 mil. lei dela investitori, în timp ce Raiffeisen Euro Plus a atras aproape 64mil. lei în valoare netă. Sumele atrase de cele două fondurireprezintă jumătate din totalul intrărilor nete în valoare de 234,5mil. lei atrase de toate cele peste 50 de fonduri mutuale.Fondurile mutuale deţin cea mai mare pondere în activele totale de2,43 mld. lei ale Raiffeisen, însă administratorul gestionează şidouă fonduri închise de investiţii cu active de aproape 80 mil. leişi conturi individuale de investiţii în valoare de 34,5 mil.lei.

"Nu putem vorbi încă despre o piaţă matură a fondurilor deinvestiţii în condiţiile în care doi jucători controlează 80% dinpiaţă. Pe termen mediu, lucrurile se vor schimba şi mă aştept săcrească competiţia şi din partea altor administratori", a spusMihail Ion, preşe­dintele Raiffeisen Asset Management.
Societatea vrea să încheie anul 2011 cu active în gestiune de peste2,5 mld. lei.

Pe poziţia a treia în topul celor mai mari administratori sesituează BRD Asset Management, cu active în gestiune de480,6 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO