Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Bank International, admis ca agent custode

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

15.07.2015, 00:04 998

Depozitarul Central, instituţia respon­sabilă de decontarea tranzacţiilor cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti, a anun­ţat că Raiffeisen Bank Interna­tional AG, grupul austriac ce contro­lează Raiffeisen Bank România, va ac­tiva în calitate de agent cus­tode pe bursa de la Bucureşti.

Un agent custode este responsabil de păstrarea în siguranţă a activelor finan­ciare ale clienţilor săi care in­vestesc pe bursă, de aran­jarea decontării pen­tru tranzacţiile de cum­părare sau de vânzare, de colectarea dividendelor în numele clienţilor.

Raiffei­sen Bank International AG este al şaptelea intermediar admis în sistemul Depo­zitarului Central care operează din afara României. În pre­zent, la Depo­zitarul Central sunt înregistrate opt bănci româneşti care oferă servicii de custodie şi două firme de brokeraj - Swiss Capital şi KBC Securities.

Piaţa locală de custodie este do­minată azi de marile bănci comerciale. Citi a devenit cel mai mare jucător din piaţă după preluarea businessului de custodie de la ING Bank, care s-a retras de pe acest segment în 2013. Citi este activă pe piaţă alături de BRD, BCR, Raif­feisen Bank şi UniCredit.

Alături de băncile locale, pe această piaţă activează şi marile bănci inter­naţionale specia­lizate în astfel de servicii, precum Bank of New York Mellon, States Street, JPMorgan, Deut­sche Bank, HSBC şi UBS, care ape­lează la serviciile custozilor locali în numele clienţilor internaţionali pentru tranzacţiile cu titluri de stat şi acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO