Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: Investitiile in fonduri mutuale ar putea ajunge la 7-11 mld. euro in 5 ani

Raiffeisen: Investitiile in fonduri mutuale ar putea ajunge la 7-11 mld. euro in 5 ani

Click pentru imaginea intreaga

26.10.2006, 19:24 15

Totalul plasamentelor in fonduri mutuale ar putea atinge o pondere de circa 5%-8% din PIB in urmatorii cinci ani, conform lui Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru anul 2010 un nivel al PIB-ului de 146,3 mld. euro, fapt ce claseaza estimarea privind nivelul investitiilor pe piata fondurilor mutuale la circa 7,3-11,7 mld. euro.
La sfarsitul lunii septembrie, activele fondurilor mutuale se ridicau la 151,9 mil. euro (533 mil. lei), ceea ce ar inseamna o crestere de peste 46 de ori a acestora in urmatorii cinci ani.
El isi bazeaza spusele pe faptul ca tarile din regiune au inregistrat in ultimii ani cresteri substantiale la nivelul plasamentelor in fonduri mutuale. "Investitiile pe piata fondurilor mutuale la nivelul statelor din regiune care au aderat la UE au ajuns sa detina in prezent o pondere de circa 5%-8% din PIB", a declarat Mihai Ion, la zilele Biz.
Romania se afla din acest punct de vedere cu circa 5-6 ani in urma statelor din regiune, spune Mihai Ion, ponderea plasamentelor in fonduri mutuale fiind la aceasta data de circa 0,1% si 0,2% din PIB.
"Desi pornim de la o baza mica, avem asteptari mari in aceea ce priveste piata fondurilor mutuale. Romania se situeaza cam cu cinci ani in urma tarilor din regiune, acestea inregistrand in ultimii ani cresteri importante la nivelul plasamentelor pe piata fondurilor mutuale de investitii, care reprezinta intre 5% si 8% din valoarea PIB-ului acestora", spune Mihai Ion.
El considera ca aceasta crestere se va face in continuare pe seama veniturilor mai ridicate ale populatiei, care vor aloca o pondere din ce in ce mai mare pentru investitii, si a prezentei in crestere a bancilor pe aceasta piata.
Mihai Ion considera ca in prezent piata fondurilor mutuale trece printr-o criza de credibilitate, care va fi recuperata prin intrarea bancilor pe acest segment de piata, cea mai mare parte a acestora avand in spate grupuri financiare puternice din strainatate si care nu-si pot permite sa le fie afectata credibilitatea. In acelasi timp, acestea isi pot permite sa sustina campanii de promovare a investitiilor pe piata fondurilor mutuale.
Raiffeisen a intrat pe piata fondurilor mutuale la finele lunii iunie, prin lansarea a doua fonduri mutuale, Benefit si Prosper. In ultimul an, pe piata si-au facut aparitia si alte grupuri bancare, precum Bancpost, HVB si Banca Transilvania.
Cele 6 banci prezente pe piata fondurilor mutuale controlau la finele lunii august aproape 70% din totalul activelor, comparativ cu 57% in urma cu un an, pe seama unei dublari a activelor detinute de acestea in aceeasi perioada.
Grupurile bancare mari se asteapta la o crestere importanta a pietei in urmatorii ani, ca urmare a stabilizarii dobanzilor bancare la niveluri apropiate de rata inflatiei care ar trebui sa impinga investitorii spre instrumente de plasament cu randamente mai ridicate.
Cei mai multi dintre jucatori de pe piata previzioneaza ca dominatia bancilor pe piata fondurilor mutuale va avea o tendinta de accelerare, in conditiile in care si alti jucatori si-au manifestat interesul pentru intrarea pe aceasta piata. Astfel, jucatori mai mici, precum Carpatica sau Finansbank, si-au anuntat interesul pentru acest segment. Astfel, ponderea activelor administrate de banci in totalul activelor fondurilor mutuale ar putea ajunge in urmatorii ani la 80%.
Bancile au aruncat sume importante anul acesta pentru lansarea de fonduri, numai Bancpost investind circa 17 milioane de euro in cele doua fonduri conduse de societatea de administrare a grupului, Eurobank Mutual Funds Management, in timp ce Raiffeisen si BRD au venit, de asemenea, cu investitii de 2,7 milioane de euro, respectiv 2,5 milioane de euro pe piata fondurilor mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO