Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen vede o crestere de 17% pe BET in 2009

Raiffeisen vede o crestere de 17% pe BET in 2009
13.01.2009, 18:18 13

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank estimeaza ca indicele BET ar putea inchide anul la un nivel de 3.400 de puncte, cu 17,7% peste nivelul de la sfarsitul lui 2008, potrivit proiectiilor cuprinse in strategia de investitii pentru primul trimestru.

Estimarile analistilor Raiffeisen indica insa o corectie a BET de 17% in primul trimestru, pana la nivelul de 2.400 de puncte, scaderile putand insa duce principalul indice al Bursei de la Bucuresti pana la un minim de 2.200 de puncte in prima jumatate a anului. Proiectiile privind piata romaneasca sunt in linie cu cele pentru intreaga regiune, unde analistii bancii austriece vad scaderi cuprinse intre 10% si 25% in primul trimestru, pentru ca la sfarsitul anului sa se inregistreze cresteri de pana la 35%.
"Din cauza aversiunii ridicate la risc in randul investitorilor internationali, nu ne asteptam la o intoarcere de trend in primul trimestru din 2009. Insa, pe o perioada de un an, consideram ca perspectivele sunt pozitive, datorita asteptarilor noastre ca principalii indicatori (economici - n. red.) vor incepe sa se imbunatateasca", sustin analistii Raiffeisen.
Indicele BET inregistra la sfarsitul sedintei de ieri o scadere de 2,5% fata de nivelul de la inceputul anului, care se datoreaza insa corectiei de 58% suferita de actiunile Bancii Transilvania (TLV) odata cu revenirea la tranzactionare. Titlurile TLV s-au stabilizat in intervalul 1,2 - 1,3 lei/actiune (fata de un pret de 2,62 lei/actiune in septembrie 2008), fiind aproape de tinta de pret a Raiffeisen, de 1,3 lei/actiune. Analistii bancii austriece sustin ca perspectivele Bancii Transilvania sunt mai slabe decat ale BRD, principala banca romaneasca listata, pentru care au un pret tinta de 11 lei, cu 32% peste cotatia din piata, de 8,3 lei/actiune. Ei mizeaza, in special, pe companiile de utilitati din regiune, printre care se numara transportatorul roman de gaze Transgaz Medias (TGN) si transportatorul de electricitate Transelectrica Bucuresti (TEL), pe care recomanda cumparare, desi preturile tinta sunt sub revizuire.
Actiunile companiei petroliere Petrom Bucuresti (SNP) sunt, de asemenea, in topul preferintelor Raiffeisen, cu un pret tinta de 0,3 lei/actiune, cu 55% peste nivelul din piata, conform ultimului raport de analiza al bancii publicat saptamana trecuta.
La polul opus, printre actiunile pe care analistii nu le recomanda in aceasta perioada se numara cele ale companiilor din sectorul constructiilor si cele ale producatorilor industriali, desi nicio companie romaneasca din aceste domenii nu se regaseste intre cele monitorizate de Raiffeisen. Proiectiile Raiffeisen mai indica o scadere a profiturilor companiilor cuprinse in indicele BET cu 36% in 2009, dupa o crestere de 66% estimata pentru 2008. Indicele PER la nivelul indicelui BET ar urma astfel sa urce la 12,7 pana la sfarsitul anului, cel mai ridicat nivel din regiune, de la 8 la sfarsitul anului trecut, iar randamentul mediu al dividendului din profitul pe 2008 este estimat la 6,1%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO