Burse - Fonduri mutuale

Raliul prelungit de pe Bursa urca randamentele fondurilor de actiuni pana la 90%

Raliul prelungit de pe Bursa urca randamentele fondurilor de actiuni pana la 90%
01.10.2009, 23:15 34

Fondurile de actiuni au adus investitorilor randamente de panala 90% anul acesta, in contextul unui raliul prelungit de pe Bursa,fiind tot mai aproape de recuperarea pierderilor istorice din2008.

Fondurile de actiuni au incheiat primele noua luni ale anului cuun randament mediu de peste 55%, maximul de 89,4% fiind atins deActive Dinamic-fond administrat de societatea Swiss Capital. Inacelasi interval, principalii indici bursieri s-au apreciat cu panala 100%. Indicele BET, al celor mai lichide companii listate, acrescut cu 51%, in timp ce indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) ainregistrat o crestere record de peste 100%.

Aprecierile de anul acesta vin dupa ce piata de actiuni s-aprabusit la minime istorice in 2008, pierderile in randulfondurilor de actiuni ridicandu-se pana la aproape minus 80%.

"Anul acesta, au fost companii pe Bursa care au crescut si cu200%, insa fata de maximele din 2007, acestea continua sa fie peminus. Recuperarea pierderilor va fi de durata, chiar daca in etapainitiala are loc o revenire agresiva", spune Radu Hanga, directorulgeneral al societatii de administrare BT Asset Management.

Fondurile mutuale care nu au investit pe bursa, precum fondurilemonetare, au adus investitorilor randamente de peste 10% in primelenoua luni ale anului, cu un maxim de 12,4% atins de BCR Monetar -fond administrat de societatea Erste Asset Management. Principaleleplasamente ale acestor fonduri au fost depozitele bancare,remunerate cu dobanzi ridicate pe intervale scurte de timp.

Concerto, fond administrat de BRD Asset Management, si Orizont,fond administrat de societatea Aviva Investors, au fost cele maiperformante fonduri de obligatiuni in primele noua luni, curandamente de 16%, respectiv 14,5%.

"Perceptia analistilor a inceput sa se schimbe, vorbindu-se totmai mult despre inceputul unui nou ciclu de crestere. La inceputulunui astfel de ciclu, cel mai bine performeaza activele riscante sipietele emergente", continua Hanga.

Astfel, daca anul trecut cele mai mari performante au fostinregistrate de fondurile de obligatiuni, pentru anul acestasansele sunt tot mai mari ca fondurile de actiuni sa revina intopul celor mai mari castiguri.

Desi fondurile de actiuni au adus cele mai mari randamente anulacesta, aversiunea inca ridicata la risc a facut ca doar fondurilemonetare si de obligatiuni sa atraga bani de la investitori.Astfel, cele cinci fonduri monetare din piata au inregistrat otriplare a activelor pana la 1,2 mld. lei in primele trei luni aleanului. In extrema opusa se situeaza cele opt fonduri de actiuni,ale caror active au raportat o crestere de doar 30% anul acesta, pebaza cresterilor de pe Bursa si mai putin a intrarilor noi decapital.

"Intr-un orizont de doi pana la trei ani, fondurile de actiuniau potentialul de a redeveni performeri pe piata locala. Mai mult,reducerea dobanzilor la depozite si stabilizarea mediului economicvor indrepta tot mai mult investitorii spre plasamente mairiscante", conchide Hanga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO