Burse - Fonduri mutuale

Rasdacele au castigat in primul trimestru cat in tot anul trecut. Brokerii spun ca mai e loc de crestere

Rasdacele au castigat in primul trimestru cat in tot anul trecut. Brokerii spun ca mai e loc de crestere
01.04.2010, 23:30 18

Cele mai lichide companii de pe piata RASDAQ au inregistrat inprimele trei luni ale acestui an cresteri de pana la 100%, iarindicele general al pietei, RASDAQ-C, a inregistrat o crestere deaproape 13%, comparativ cu cresterea anuala de doar 8% inregistratain 2009.
Brokerii sunt de parere ca reducerea perceptiei de risc din parteainvestitorilor, precum si reducerea volatilitatii pe piataprincipala de actiuni a facut ca interesul sa se mute pe piataRASDAQ. Tranzactiile derulate in primul trimestru pe cele mailichide 50 de titluri de pe piata, de 160 mil. lei (39 mil. euro),sunt apropiate de cele inregistrate pe aceleasi titluri pe tot anultrecut, de circa 190 mil. lei (45,7 mil. euro).
"Odata cu reducerea perceptiei de risc si a volatilitatii pe piataprincipala investitorii si-au indreptat atentia catre societatilemici de pe piata RASDAQ. In principal sunt vizate societatiieftine, cu capitalizare mica si indicatori foarte buni, si inconditiile in care la nivel de indicatori multe societati sunt incontinuare subevaluate, cred ca tendinta aceasta ar putea sa durezecam tot anul", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct detranzactionare din cadrul societatii de intermediere PrimeTransaction.
Titlurile producatorului de echipamente pentru industria de petrolsi gaze Armax Gaz din Medias (ARAX) s-au dublat in aceastaperioada, dupa ce compania a anuntat un profit dublu in 2009 si ocrestere a cifrei de afaceri cu 16 procente. Cresterea s-ainregistrat pe un rulaj de peste 21 de milioane de lei (5,1milioane de euro), in conditiile in care valoarea transferurilordin 2009 s-a ridicat la 36,5 milioane de lei (8,6 milioane deeuro).
"Vor continua investitiile pe aceste societati pentru carandamentele pe care investitorii le-ar putea obtine sunt destul deridicate. Vom vedea si pauze de trend pe piata RASDAQ, timp in caretranzactiile se vor muta pe blue chips-uri, dar apreciez ca existain continuare loc de cresteri", a adaugat Necula.
Printre alte titluri prezente pe RASDAQ care au inregistratcresteri puternice in aceasta perioada pe un rulaj sustinut senumara si actiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) siProspectiuni (PRSN). Ambele companii au anuntat pe 2009 afaceri siprofituri in crestere.
"Societatile se aleg in principal pe criterii fundamentale.Investitorii se uita la sectorul de activitate, la cum a evoluatacesta in 2009 si ce perspective sunt pentru 2010. La fel si pentruindicatorii de profit si cifra de afaceri. Implicareainvestitorilor este ceva mai mare cand intra pe piata RASDAQ,pentru ca trebuie sa fie atenti la acest gen de societati. Potcobori la fel de repede cum au urcat", a continuat Necula.
Un astfel de exemplu sunt titlurile producatorului de lactateAlbalact (ALBZ) din Alba Iulia, care la inceputul anuluiinregistrau cresteri zilnice de aproape 10% pe fondul speculatiilorde vanzare a companiei de catre familia Ciurtin. In ciudaanuntului, tranzactia nu a fost realizata, iar la sfarsitulperioadei titlurile Albalact sunt cu 2% mai mici decat la sfarsitullui 2009.
"Aprecierile puternice vin intr-adevar fundamental, investitoriifiind atenti la indicatorii companiilor. Dupa ce acestia incep saintre la cumparare si sa miste titluri, la cumparare intraspeculatorii. Cred ca cel putin o treime din apreciere este data detranzactii speculative. In momentul de fata cred ca s-a declansatdeja trendul speculativ pe unele societati de pe RASDAQ", aincheiat Necula.

Prospectiuni (PRSN)

9,2 mil. euro este rulajul actiunilor in primul trimestru, pestevaloarea tranzactiilor de anul trecut, de 5,2 mil. euro.

  • Omul de afaceri Ovidiu Tender a vandut in ultimul an 10% dinactiunile Prospectiuni pentru cresterea lichiditatii. Printrecumparatori se numara si investitori institutionali straini.
  • Compania si-a majorat de 13 ori profitul net, anul trecut, la40 mil. lei si a raportat afaceri in crestere cu 80%.
  • Actiunile companiei de prospectiuni geologice au avansat cu 45%in primul trimestru, la jumatate fata de intreaga apreciere din2009.

Armax Gaz (ARAX)

100% este aprecierea titlurilor ARAX in primele trei luni aleanului, peste cresterea de 73% de anul trecut'

  • Compania controlata de Mircea Vescan a anuntat de curandcalificarea pentru un contract cadru pe patru ani cu TransgazMedias, valoarea contractului fiind de circa 50 mil. euro.
  • Profitul companiei s-a dublat in 2009, la 6 mil. lei, in timpce afacerile producatorul de echipamente de sonda au urcat cu16%.
  • Compania a distribuit catre salariati si manageri 19 milioanede actiuni, reprezentand 3% din capital.

Electromagnetica (ELMA)

66% este avansul actiunilor ELMA in primul trimestru, fata de ocrestere de 14% in 2009

  • Compania a raportat un profit record anul trecut de 6,7 mil.euro, in crestere cu 50% fata de cel din anul precedent, in timp ceafacerile au urcat la 95 mil. euro.
  • Cresterea companiei a venit in special pe segmentul defurnizare a energiei electrice, care reprezinta peste 60% dinafaceri.
  • SIF Oltenia a cumparat pachete reprezentand peste 3,3% dinactiunile companiei, majorandu-si participatia la circa 14%.

Albalact (ALBZ)

-2% este scaderea actiunilor in primul trimestru, dupa un avansde 79% anul trecut

  • Titlurile au inregistrat un avans puternic in luna ianuarie, pefondul speculatiilor de vanzare a companiei, insa au revenit peminus la finalul perioadei, in conditiile blocariinegocierilor.
  • Traian Simion s-a retras de la conducerea companiei dupa cinciani de activitate, functia de director general fiind preluata deRaul Ciurtin.
  • Compania nu a publicat inca rezultatele financiare pe2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO