Burse - Fonduri mutuale

Razvan Pasol: Sunt sanse mari sa vedem la Bursa un T2 la fel de bun ca T1

Razvan Pasol: Sunt sanse mari sa vedem un T2 la fel de bun ca T1
05.04.2010, 23:07 25

Brokerii isi pastreaza optimismul dupa trei luni de cresterecontinua a Bursei, in care indicii au crescut in medie cu 30%fiecare, iar unele companii si-au dublat pretul actiunilorinregistrand cresteri similare cu cele din tot anul 2009.

Pentru urmatoarele trei luni ei prognozeaza ca aprecierile vorcontinua, iar interesul se va mentine atat pe societatile mari,precum SIF-urile, cat si pe societatile mici, decizia deinvestitie depinzand in foarte mare masura de profilulinvestitorilor.

"Semnalul dat la inceputul acestei luni, prin aprecierileputernice in special pe SIF-uri, este unul care confirma trendulascendent pe care s-a inscris Bursa, precum si potentialul decrestere in perioada urmatoare. Este greu de precizat care vor fititlurile alese de investitori in aceasta perioada, acest lucrudepinzand in foarte mare masura de profilul fiecarui investitor inparte", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatiide intermediere Intercapital Invest.

In primul trimestru al acestui an, societatile financiare auinregistrat cea mai mare apreciere la nivel de indici, BET-FI-ul,spre exemplu, urcand cu peste 35% fata de sfarsitul lui 2009.Cresterea s-a temperat in luna martie, dupa ce decizia de amanare adiscutiilor privind majorarea pragului de detinere a eliminatfactorul speculativ pe aceste titluri, dar interesul a revenit inultimele sedinte, vineri SIF-urile stabilind noi maxime dupacresteri de 2,3%.

Titlurile companiilor mai mici au crescut cu pana la100%

In lipsa volatilitatii date de SIF-uri, in martie, investitoriisi-au indreptat atentia catre companiile mici, dar volatile care auinregistrat cresteri de aproape 100% in aceasta perioada, unexemplu in acest sens fiind titlurile Aerostar Bacau (ARS) siBroker Cluj (BRK).

"Cred ca investitorii straini se vor reorienta catre titlurilemari si lichide, precum si investitorii cu aversiune la risc. Pe dealta parte, investitorii speculativi cred ca vor continua sa intrela cumparare pe actiunile mici si volatile. Nu este insa cazul sane asteptam la cresteri la fel de pronuntate sau la cresteri lunade luna. Sentimentul este unul optimist, insa nu este cazul sarenuntam la atentie", a adaugat Pasol.

Valoarea tranzactiilor pe BVB din prima parte a anului s-aridicat la aproape 500 mil. euro, insa rulajul pietei s-a diminuatmult spre sfarsitul perioadei, cand investitorii au preferat saastepte un semnal, fie de intrare, fie de iesire din piata.

"Era inevitabila spargerea evolutiei liniare a Bursei dinultimele doua saptamani. Investitorii au asteptat un semnal, si dinfericire a fost unul pozitiv. Ma astept insa la o crestere avolatilitatii si implicit a lichiditatii in piata", a continuatPasol.

In luna aprilie vor avea loc majoritatea Adunarilor Generale alecompaniilor de pe BVB, iar Pasol apreciaza ca si acestea vorcontribui la cresterea volatilitatii in piata.

"Pe SIF-uri este asteptata o crestere a volatilitatii, inconditiile desfasurarii Adunarilor Generale, dar si a posibilitatiireluarii discutiilor in Camera Deputatilor a propunerii de majorarea pragului de detinere. De asemenea volatilitate mare vor avea sicompaniile mici", a mai spus directorul Intercapital.

La categoria SIF-uri, cele mai mari aprecieri din primele treiluni ale acestui an le-au inregistrat actiunile SIF Banat-Crisana(SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), de aproape 50% fiecare.

Bursa de la Bucuresti se claseaza pe locul al treilea intr-unclasament al celor mai mari cresteri inregistrate in primultrimestru de pietele de capital din intreaga lume.

Gasiti pe www.zf.ro topul celor mai mari cresteri bursierein T1

De urmarit in Aprilie

  • Actiunile Bancii Transilvania (TLV), care a anuntat o nouamajorare de capital si cere acordul actionarilor pentru listarea peBursa din Viena.
  • Titlurile SIF-urilor care stabilesc la finalul lunii cedividende platesc actionarilor, iar dupa AGA va fi reluat procesullegislativ privind majorarea pragului de detinere de la 1% la5%.
  • Actiunile Cemacon Zalau (CEON), care intra marti latranzactionare la categoria a II-a a BVB.
  • Actiunile Uztel Ploiesti (UZT), care a anuntat vineri ca aredificultati la plata salariilor catre angajati din cauza scaderiiproductiei si a vanzarilor cu peste 40% in 2009.
  • Titlurile Condmag Brasov (COMI), unde investitorii au inceputsa-si marcheze din profituri dupa cresterile puternice din ultimulan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO