Burse - Fonduri mutuale

RCI dă „reduce” şi Erste „buy” pe Transelectrica. Cine are dreptate ?

Autor: Adrian Cojocar

11.01.2011, 23:55 33

AnaliŞtii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) au majoratrecent cu 29% ţinta de preţ pentru acţiunile transportatorului deenergie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL), până la un nivelde 19,6 lei/titlu, însă continuă să aibă o recomandare de "reduce"(n.r. reducerea expunerii) pe titlurile com­paniei.

Raiffeisen emisese anterior un raport pe Transelectrica în lunadecem­brie în care reducea ţinta de preţ a acţiunilor de la 19,3lei la 15,2 lei şi reco­manda "vânzare", după ce com­pania apublicat un plan de afaceri conservator pentru următorii ani.

Viziunea asupra evoluţiei din acest an a acţiunilorTranselectrica este diferită de cea a analiştilor BCR-Erste care auemis la începutul anului o reco­mandare de "cum­părare" petitlurile transporta­torului cu un preţ ţintă de 24 lei/acţiune,după ce anterior reco­man­dau "păs­trarea" acestor ac­ţiuni.

Acţiunile Trans­elec­trica s-au numă­rat printre performeriiacestui înce­put de an, cu un avans de 13%, creştere la care acontribuit şi anunţul com­paniei privind majo­rarea de cătreAutoritatea Na­ţională de Reglementare în Energie (ANRE) atarifului de transport al energiei electrice cu 10,4% începând dela 1 ianuarie. De altfel, majorarea preţului ţintă de către RCI şiBCR-Erste în acest an a avut la bază tocmai impactul pozitivdeterminat de majo­rarea tarifelor percepute deTrans­electrica.

Pe parcursul şedinţei de ieri, acţiunile Transelectrica eraucotate la un preţ de 21,77 lei/unitate, nivel care se situează cu10,7% peste ţinta de preţ a analiştilor Raiffeisen, care considerăcă sunt multe incertitudini mai ales în ceea ce priveşte baza deactive reglementate şi venituri ale companiei începând cu 2013,fapt ce justifică o abordare pre­caută din parteainvestitorilor.

"Piaţa nu a reacţionat negativ la planul de afaceri al companieiîn ciuda proiecţiilor foarte slabe anunţate de conducere. Cu toateacestea, anunţul privind majorarea tarifului de transport alenergiei a condus la o creştere cu 12% a acţiunilor pe Bursă", searată în raportul RCI.

Majorarea tarifului de transport este văzută ca un semn pozitivde către analiştii Erste care spun că ar putea susţine creşterea încontinuare a acţiunilor Transelectrica.

Ei mai spun că atât timp cât ANRE permite companiei să-şicrească tariful de transport, necesarul de investiţii (CAPEX)estimat de companie până în 2017 poate fi realizat fără o creşterenesustenabilă a gradului de îndatorare.

Pentru următorii doi ani, 2011 şi 2012, analiştii Raiffeisenestimează că Transelectrica va înregistra profituri nete pestandarde interna­ţionale de 68,1 mil. lei şi respectiv 98,9 mil.lei, în timp ce analiştii BCR-Erste prognozează profituri duble, de102,8 mil. lei şi respectiv 204,7 mil. lei în aceeaşi perioadă.

De la listarea companiei în 2007, rezultatele transportatoruluimai mult au dezamăgit, în ultimii doi ani compania menţinându-se lalimita profitabilităţii, din cauza datoriilor mari în valută, careau generat pierderi financiare în urma deprecierii leului, şi aumâncat profitul operaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO