Burse - Fonduri mutuale

Reducerea stimulilor financiari de către Fed a tăiat fluxurile de investiţii către pieţele emergente

Reducerea stimulilor financiari de către Fed a tăiat...

Autor: Vlad Popescu

26.01.2014, 19:34 591

Pieţele emergente traversează cea mai dificilă perioadă din ultimii cinci ani, pe fondul vânzărilor masive făcute de investitori, care se tem de efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed, de încetinirea creşterii economice a Chinei şi de deprecierea abruptă din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turcească.

Potrivit Bloom­berg, investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din statele cu economii emergente.

Cererea creşte pentru active cu un grad scăzut de risc, randamentul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani coborând la 2,75%, minimul ultimelor opt săptă­mâni, în timp ce yenul japonez s-a apreciat, potrivit unei analize a Financial Times.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu mai multe valute de referinţă, este în urcare, iar aurul a atins peste noapte cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi a închis şedinţa de vineri la peste 1.260 dolari pe uncie. Banca centrală a Turciei a efectuat joi prima intervenţie directă pe piaţa valutară din ultimii doi ani, după ce lira a căzut la un minim record în contextul escaladării crizei politice.

Pesoul argentinian a înregistrat joi cea mai abruptă scădere din 2002, de 12%, după ce banca centrală a redus intervenţiile pentru sprijinirea monedei, având în vedere că rezervele de valută au scăzut la minimul ultimilor şapte ani. Nici 2013 nu a fost un an uşor pentru pieţele emergente, care au scăzut cu 2,6% din cauza retragerilor făcute de investitori.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO