Burse - Fonduri mutuale

Decizia Fed a urcat şi bursa de la Bucureşti

Mihai Iulian Căruntu

Mihai Iulian Căruntu

Autor: Monica Juganaru

19.12.2013, 19:29 704

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 0,89% (indicele BET-C), iar acţiunile OMV Petrom (SNP) au asigurat 40% din lichiditatea totală, de 34,78 mil. lei (7,7 mil. euro).

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, în linie cu marile burse europene, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat că va reduce, începând din ianuarie, programul de achiziţii lunare de obligaţiuni la 75 de miliarde de dolari pe lună. Banca centrală a SUA a reiterat însă că va menţine dobânda de politică monetară la aproape zero (în banda 0-0,25%) „cel puţin atât timp cât“ şomajul din SUA va depăşi 6,5%, cu condiţia ca inflaţia să nu sară de 2,5%.

Decizia băncii centrale americane a consolidat încrederea investitorilor în revenirea celei mai mari economii a lumii, împingând bursa de la New York la noi cote record în şedinţa de miercuri. „Pieţele mature şi, prin sincronizare, cele mai puţin dezvoltate au interpretat prima decizie a FED de reducere a volumelor de achiziţie de active ca fiind un semnal că dezvoltările pozitive din cea mai importantă economie sunt sustenabile (...) Pe de altă parte, rămâne în discuţie în continuare presiunea care ar fi generată asupra preţurilor activelor, prin prisma diminuării treptate a volumului programului QE3. Iar, în această logică paradoxală, veştile bune din economie ar putea pe termen mediu să nu susţină direct pieţele de acţiuni“, a declarat pentru Mediafax şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

În acest context, analistul BCR consideră că jucătorii ar trebui să ţină seama că piaţa americană este în zona de maxime după peste patru ani de creştere, ceea ce ridică întrebarea legată de elementele fundamentale de natură să susţină cotaţiile în continuare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,18%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,39%.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 34,78 mil. lei (7,7 mil. euro). Rulajul a fost susţinut de transferurile cu acţiunile OMV Petrom, care au însumat 14,15 mil. lei (din care 9,2 mil. lei au reprezentat 4 deal-uri). Titlurile OMV Petrom au închis la un preţ de 0,462 lei, cu 0,65% peste referinţă.

Al doilea rulaj din piaţă, de 3,37 mil. lei, a fost înregistrat de acţiunile FP, ultimul preţ fiind de 0,837 lei, în creştere cu 0,24% faţă de referinţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO