Burse - Fonduri mutuale

Renaissance: Eşecul ofertei Petrom, determinat de înrăutăţirea condiţiilor de pe pieţele externe

22.07.2011, 16:55 341

Condiţiile dificile de pe pieţeleinternaţionale şi agravarea lor pe parcursul ofertei prin carestatul a dorit să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom au făcutextrem de dificilă încheiarea cu succes a tranzacţiei, apreciazăRenaissance Capital, liderul consorţiului care a intermediatoperaţiunea.


"Condiţiile dificile de pe pieţeleinternaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului demarketing al ofertei Petrom aufăcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acest context,apetitul la risc al investitorilor, mai ales pe pieţe de capital cucare nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat. Vom continua săcolaborăm cu Guvernul şi suntem încrezători că oferta Petrom vaputea fi încheiată cu succes când condiţiile de piaţă se vorstabiliza", a declarat, într-un comunicat, John Porter, managingdirector, head of Financing Group în cadrul băncii ruse deinvestiţii Renaissance Capital.

Rareş Nilaş, directorul general alBT Securities, firmă care a participat de asemenea la intermediereaofertei, a declarat în acelaşi comunicat că volatilitatea pieţelorexterne i-a determinat pe investitori să fie mai prudenţi şi acestaeste principalul motiv pentru eşecul ofertei.


"Pietele de capital au fost extremde volatile. Acest fapt s-a simţit şi pe piaţa din România. Înciuda atractivităţii ofertei Petrom, întregcontextul amintit a indus în rândul investitorilor o atitudine multmai prudentă, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piaţa decapital şi a nivelului investitiilor. Când pieţele vor ieşi dinaceste valuri de neîncredere, oferta Petrom poate fi reluată cusuccess", a afirmat Nilaş.

Investitorii au subscris mai puţinde 80% din acţiunile pe care statul voia să le vândă, sub pragulminim stabilit în prospect, astfel că oferta a eşuat.

Oferta a început la 11 iulie şis-a încheiat vineri, la ora 12:00.


Surse din piaţa de capital audeclarat pentru MEDIAFAX că oferta a eşuat, deoarece investitoriiau subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fi reluată.Potrivit surselor citate, investitorii au subscris sub 50% dinacţiuni, faţă 80%, nivelul minim stabilit în prospectul deofertă.

Ulterior, Ministerul Economiei aconfirmat, printr-un comunicat, eşecul ofertei.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, adeclarat agenţiei MEDIAFAX că oferta va fi reluată anul viitor, celmai devreme "începând cu primul trimestru".

Oferta de la Petrom a fostintermediată de către consorţiul format din Renaissance Capital, BTSecurities, Romcapital şi EFG Securities.


Oferta ar fi fost cea mai mare dinistoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi s-a derulat printr-ometodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând săfie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţmaxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim devânzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotaţia minimă este cu aproximativ 3%sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.

Surse guvernamentale au declarat,marţi, pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţminim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cuaceastă valoare. Preţul propus de intermediari era cu 13% subcotaţia bursieră a acţiunilor de la momentul respectiv.

La preţul maxim oferta eraevaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţulminim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei(489 milioane euro).

Compania OMV Petrom este controlatde grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO