Burse - Fonduri mutuale

Oferta Petrom a eşuat pentru că intermediarii conduşi de ruşi nu au găsit cumpărători. Eşec pe linie pentru guvern, consorţiu şi bursă. Cine plăteşte?

Oferta Petrom a eşuat din cauza subscrierilor insuficiente şi va fi reluată - surse

Autor: Mediafax

22.07.2011, 15:50 3157

Ministerul Economiei a anunţat că oferta publică secundară devânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom(SNP) nu poate fi închisă pentru că a fost subscrisă sub nivelul de80%, fără să prezinte un nou calendar pentru cedareatitlurilor.

"Subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesarpentru a închide oferta. (...) Faptul că gradul de subscriere lapachetul de acţiuni al OMV Petrom nua ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fostatinse", se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei,acţionar minoritar al OMVPetrom.

Surse din piaţa de capital au declarat anterior pentruMEDIAFAX că oferta a eşuat, deoareceinvestitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fireluată.

Guvernul urmează să stabilească o dată când va organiza o nouăofertă de vânzare, au adăugat sursele.

Vânzarea acestui pachet de acţiuni face parte din înţelegerileconvenite de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional(FMI) şi Comisia Europeană.

"OMV Petromeste o companie extrem de valoroasă pentru România. Guvernul estehotărât să-şi respecte programul de privatizare asumat şi convenitcu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. Guvernul va monitorizaevoluţia pieţelor şi va decide momentul prielnic pentru reluareaprocesului de vânzare a pachetului de 9,84% din OMV Petrom (...)Credem că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul Românieiîşi respectă programul şi privatizează transparent şi pe bursă, darnu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionatpozitiv. ", se mai spune în comunicatul Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, se arăta convins, marţi, căsubscrierile nu numai că vor depăşi nivelul minim de 80%, dar căacţiunile vor fi vândute în totalitate, şi a anunţat jurnaliştii căvor fi invitaţi vineri la sediul instituţiei pentru a primi datereferitoare la succesul operaţiunii.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şis-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România,preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul aanunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi astabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotaţiaminimă este cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţeibursiere de joi.

La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru totpachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX căintermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune,însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare. Preţulpropus de intermediari era cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilorde la momentul respectiv.

Compania OMV Petrom este controlat de grupul austriac de petrolşi gaze OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO