Burse - Fonduri mutuale

Revenirea Bursei mai tine trei sedinte. Dupa, nimeni nu stie ce urmeaza

Revenirea Bursei mai tine trei sedinte. Dupa, nimeni nu stie ce urmeaza
26.05.2010, 23:43 23

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, cu unavans de 9,5% pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluridin piata, in timp ce societatile financiare, grupate sub BET-FI,au avansat cu aproape 8%. Indicii au mai recuperat astfel dinpierderile de marti, de peste 10% pe BET si 13% pe BET-FI. Brokeriiapreciaza ca revenirea Bursei va mai dura inca doua sau treisedinte, sustinuta de evolutiile pozitive ale principalelor piete externe.

"Cred ca revenirile cotatiilor vor mai dura doua-trei sedinteinsa ramane destul de mult haos in piata. Volatilitatea este extremde ridicata, iar reactiile pe care le vedem din parteainvestitorilor sunt extrem de violente. In mare parte cred ca suntexagerari din partea acestora, pe fondul stirilor din piata. Dinpacate, conteaza foarte mult emotionalul in aceasta perioada si setranzactioneaza strict sub impactul psihologic", a explicat GabrielNecula, directorul adjunct de tranzactionare al societatii deintermediere Prime Transaction.

Cele mai mari cresteri dintre emitentii din BET au fostconsemnate de actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), depeste 10% fiecare. Si la categoria international, titlurile banciiaustriece Erste Bank (EBS) au revenit puternic pe crestere insedinta de ieri, cu o apreciere de aproape 4% fata dereferinta.

La categoria SIF-uri cea mai mare crestere a fost consemnata detitlurile SIF Muntenia (SIF4), de aproape 9,2% fata de referinta.In top au urmat aprecierile SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de8,7% si SIF Moldova (SIF2), care au avansat cu putin peste 8% fatade cotatia de marti.

Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK), singurasocietate de intermediere prezenta pe BVB, au inregistrat un avansde 7,4% fata de referinta, urcand la pretul de 0,247lei/unitate.

"La modul in care pietele evolueaza strict emotional, nimeni nucred ca stie ce urmeaza chiar si pe termen scurt, de pana intr-osaptamana, si sa faci prognoze pentru cum o sa evolueze bursa estepura hazardare. Orice s-ar intampla pe extern, bursa locala vareactiona de doua ori mai tare", a adaugat Necula.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit 8,6 mil.euro, cel mai mare rulaj fiind consemnat de titlurile SIF Oltenia,de 1,5 mil. euro.

In sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au recuperatscaderea de marti, aprecierea de ieri depasind 12,1%. Si titlurilesocietatilor financiare Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) auconsemnat aprecieri puternice de peste 10% fiecare. Indicele deprofil BET-NG a urcat cu aproape 8,1% fata de cotatia de marti,atingand nivelul de 666 de puncte.

"Investitorii reactioneaza emotional din cauza incertitudiniicare planeaza asupra tarilor din zona euro in special. Cred ca dacaguvernele din aceste state ar prezenta situatia reala la nivel deeconomie, rezolvarile si masurile luate cu ce efecte ar produce inpiata, indiferent de ce cifre ingrijoratoare ar publica acum,investitorii ar fi ceva mai increzatori", a mai spus Necula.

Pe extern, principalele piete europene evoluau in crestere sprefinalul sedintelor de ieri, cel mai mare avans din regiune fiindconsemnat de indicele francez CAC 40, care urca cu aproape 3%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au recuperat rapid pierderile de la inceputul saptamanii.
  • Evolutia actiunilor Bancii Carpatica (BCC), odata cufinalizarea operatiunii de majorare de capital.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care ieri au marcat celmai mare avans dintre titlurile energetic.
  • Evolutia actiunilor Contor Group Arad (CGC), dupa ce compania aanuntat incheierea unui nou contract in valoare de peste 2 mil.euro.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care ieri evoluauin urcare, cu aprecieri de pana la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO